De wijk Poelgeest is regelmatig in het nieuws.
Hier een bloemlezing van artikelen uit het Leidsch Dagblad (tenzij anders vermeld).

Granaten aangetroffen in puin nieuwbouwwijk Poelgeest
zaterdag 25 oktober 2003

OEGSTGEEST/RIJNSBURG - Zeker 25 brisantgranaten hebben tussen het puin gezeten dat in de Oegstgeestse nieuwbouwwijk Poelgeest aan de voet van de nieuwe brug is afgegraven. Verderop in de polder ligt in depot nog dertig kubieke meter bouwafval. Het is nog niet duidelijk of daarin nog munitie verstopt zit. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) besluit maandag op wat voor manier de granaten geruimd gaan worden. Van een gevaarlijke situatie is geen sprake, benadrukt de voorlichter van de gemeente Oegstgeest.

Bij het Rijnsburgse aannemersbedrijf Van Egmond, dat de grond in Poelgeest afvoert en verwerkt, heeft de schrik er wel even ingezeten. Inmiddels is iedereen er al weer vrij laconiek onder, laat directeur Jack van Rijn weten. Aan de voet van de nieuwe brug worden verontreinigde grond en puinresten verwijderd. Dat schadelijke afval wordt eerst opgeslagen op een stuk braakliggend terrein in Poelgeest en daarna verder bewerkt. Op het terrein van Van Egmond wordt het puin 'gebroken'. Tijdens dat proces kwamen de eerste brisantgranaten te voorschijn, nadat er al explosieven door de breekmachine waren gegaan. ,,Dat is dan niet leuk'', reageert Van Rijn. ,,Dat is behoorlijk schrikken zelfs. Maar als je dan een uurtje later hoort dat de EOD jaarlijks meer dan tweeduizend van dat soort gevallen heeft, word je al wat rustiger.'' Gisteren kwamen bij de EOD zeven meldingen binnen. De situatie in Poelgeest was daarvan de minst gevaarlijke en omvangrijke.

De gemeente onderzoekt dit weekeinde hoe het mogelijk is dat de explosieven terecht zijn gekomen op het voormalig eigendom van jachthaven Juffermans. ,,We denken dat het terrein een jaar of 50 geleden is opgehoogd en dat de granaten toen met het materiaal zijn binnengehaald'', aldus de gemeentewoordvoerder. De EOD vermoedt dat de granaten in de Tweede Wereldoorlog zijn geproduceerd.

Er zijn geen aanwijzingen dat in andere delen van Poelgeest ook explosief materiaal verstopt ligt. De brisantgranaten, ongeveer twintig centimeter lang met een doorsnede van zes centimeter, zijn allemaal afkomstig uit het kleine gebied dat bouwrijp wordt gemaakt. De gevonden munitie is in veiligheid gebracht. De werkzaamheden bij het depot in Poelgeest zijn op last van burgemeester Timmers stilgelegd. Het depotterrein is afgesloten met een hek. Bewoners van de wijk Poelgeest krijgen een brief in de bus waarin de situatie wordt uitgelegd.

Nancy Ubert


 
Wapentuig ontploft op strand
woensdag 29 oktober 2003

In een wolk van zand en rook werden gistermiddag op het Noorderstrand van Katwijk 28 'antieke' brisantgranaten tot ontploffing gebracht.

Het wapentuig werd vorige week aangetroffen bij werkzaamheden in de Oegstgeestse nieuwbouwwijk Poelgeest. Het stille gedeelte van het strand werd door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) uitverkoren om de granaten onschadelijk te maken. Niet voor iedereen was direct duidelijk wat er zich op het strand afspeelde. Bij de strandafgangen ging aanvankelijk het gerucht dat er een mijn was aangespoeld. Het was gisteren een mooie dag voor een wandeling langs de zee en prima weer om de hond uit te laten.

Maar vanaf ongeveer 11 uur hield de politie iedereen tegen en rond het middaguur werd de rust verstoord door een doffe knal. De explosieven die de EOD opruimt zijn in de meeste gevallen afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. ,,Maar dit is echt oud spul, van rond de vorige eeuwwisseling'', vertelt sergeant-majoor Jan Lucas van de EOD. Het lukte dan ook niet om alle granaten in één klap op te ruimen.

Bij de wandelaars die bleven wachten in de hoop op een spectaculaire explosie, voldeed de operatie ook niet helemaal aan de verwachtingen.


 

'Poelgeest' in raad van februari
vrijdag 19 december 2003

OEGSTGEEST - De gemeente Oegstgeest brengt in februari de resultaten naar buiten van het onderzoek naar het miljoenentekort van nieuwbouwwijk Poelgeest. Het tekort bedraagt bijna 20 miljoen euro, maar dat kan volgende maand weer anders zijn. Er is een nieuwe grondexploitatie in de maak. Ondertussen worden beslissingen genomen om het begrotingstekort weg te werken.

De spoorwegtunnel tussen Poelgeest en de Leidse Merenwijk blijft de grootste potentiële bezuinigingspost, goed voor een besparing van 2,6 miljoen euro. De gemeente moet nog steeds met Leiden uitvechten of Oegstgeest onder eerdere toezeggingen over de aanleg van de tunnel kan uitkomen. Als Oegstgeest toch moet bouwen, wil het uit een project een nog onbekende besparing slepen door de bouw aan de kant van Leiden te laten beginnen.

Met huizenbouw wil de gemeente zo'n 1,2 miljoen euro verdienen. Daarvoor creëert Oegstgeest locaties aan de Aldo van Eycklaan in de Morsebel en aan de Paedtslaan / Brouchovenlaan. Ook in de Morsebel, op de plek van het vroegere informatiecentrum, komt een appartementencomplex of een aantal vrijstaande woningen te staan. De gemeente wil onderzoeken of ook aan de Kennedylaan bouwmogelijkheden zijn. Bezuinigingen die minder geld opleveren zijn: versobering van de aanplant en inrichting van de Veerpolder en de aanleg van één brug met twee rijbanen over de Holle Mare in plaats van twee bruggen.

Met de laatste maatregel bespaart de gemeente 310.000 euro. De verkoop van boerderij Zwetsloot moet een bedrag opbrengen dat kan oplopen tot een slordige anderhalf miljoen euro. De hoogte ervan hangt af van de eventuele vestiging van het Milieu Educatief Centrum in de boerderij, waar een initiatiefgroep nog onderzoek naar doet. Het plan om het landgoed Oud-Poelgeest te verkopen is van de baan en de opbrengst van de verkoop van 't Groot Proffijt (de gemeente houdt de vraagprijs nog geheim) komt in de reservepot en telt daarom niet mee.

Raadslid Van der Post (Progressief Oegstgeest) verwijt wethouder De Ruijter de trage voortgang van de besluitvorming rond de maatregelen: ,,Jammer dat we er als raad druk achter willen zetten en dan pas een maand later dan gepland er hierover kunnen praten.'' Van Weeren (Leefbaar Oegstgeest) uitte andermaal kritiek op de communicatie van de gemeente: ,,Leefbaar Oegstgeest is teleurgesteld over de terugkoppeling naar de burgers. We willen maximale openbaarheid. Nu doen we geen recht aan de inzet die de bevolking toonde om mee te denken over oplossingen.''

Jeroen Overduin



Poelgeest moet bloeden voor Oegstgeests miljoenentekort
zaterdag 20 december 2003

OEGSTGEEST - De gemeenteraad van Oegstgeest haalt 7 miljoen euro binnen, nadat de gemeente eerder dit jaar haar inwoners had gevraagd na te denken over bezuinigingsmaatregelen.

Met die miljoenen wordt het gat in de begroting van nieuwbouwwijk Poelgeest deels gedicht. In totaal bedraagt het tekort een kleine 20 miljoen euro. De maatregelen die worden genomen, treffen vooral de nieuwbouwwijk zelf. De grond die nog in Poelgeest verkocht kan worden, gaat in prijs omhoog.

Op de bodemsanering in de wijk wil de gemeente besparen. En de inrichting van de Veerpolder wordt soberder dan aanvankelijk de bedoeling was. Zou de wijk Poelgeest eerst bijzonder kindvriendelijk worden, nu gaat de gemeente de landelijke norm voor de aanleg van speelplekken hanteren.

Boerderij Zwetsloot, te vinden in de achtertuin van de nieuwbouwwijk, wordt verkocht. Hoe het verder moet met de plannen die de initiatiefgroep Zwetsloot voor het terrein koestert, is ook onduidelijk. Het milieu educatief centrum, de werf voor monumentale boten en alle andere ingrediënten van het Zwetslootproject zijn nu op de helling komen te staan. 'Oegstgeest voor Poelgeest' is begin dit jaar geroepen toen de gemeente een beroep op haar burgers deed om ideeën te spuien die zouden helpen het miljoenenprobleem te overwinnen. Massaal reageerde de bevolking.

Voor de hoorzitting die daarop volgde, schreven zich tientallen sprekers in die bereidwillig commentaar gaven op de bezuinigingsvoorstellen en het gemeentelijke beleid. Bewoners van Poelgeest smeekten om hun wijk niet te laten bloeden voor de fouten die de gemeente had gemaakt.

Zij konden toch niets aan dat tekort doen, zij hadden een dure woning gekocht met het idee dat hun woonwijk niet alleen milieuvriendelijk maar ook goed geoutilleerd zou zijn. Nu eindelijk beslissingen zijn genomen over de bezuinigingen, is duidelijk geworden dat Poelgeest toch zelf het meeste bloedt.

Nancy Ubert