De wijk Poelgeest is regelmatig in het nieuws.
Hier een bloemlezing van artikelen uit het Leidsch Dagblad (tenzij anders vermeld).

dinsdag, 14 augustus 2001
Jachthaven wijkt voor nieuwe brug

Terug naar persoverzicht

Door de aanleg van de brug komen 40 'natte' ligplaatsen te vervallen. Daarvoor komen aan de ene kant van de brug 120 ligplaatsen terug. Aan de andere kant van de brug komt een nieuw onderkomen voor binnenstalling, onderhoud en verkoop te staan. De huidige onderhoudsloods wordt afgebroken. De hoogte van het bedrag dat de gemeente kwijt is aan gedeeltelijke verplaatsing van de jachthaven wil ze niet prijsgeven. Ook eigenaar J. Juffermans wil het bedrag van de 'schadeloosstelling' niet bekendmaken.

De reorganisatie van Jachthaven Poelgeest en de aanleg van de brug 'gaan samen op', zegt Van Valkenhoef. Hiervoor is een plan in de maak. Met de aanleg van de brug wil de gemeente begin volgend jaar beginnen.

De nieuwe brug over de Haarlemmertrekvaart snijdt het terrein van het watersportbedrijf doormidden. Eigenaar Juffermans heeft daarom van meet aan bezwaar gemaakt tegen de komst van de oeververbinding. Vanaf 1995 heeft hij daarover met de gemeente gesprekken gevoerd. Volgens Juffermans werd het in de loop der jaren ,,steeds ingewikkelder om tot een oplossing te komen''.

Juffermans is de enige jachthavenexploitant in het gebied die is overgebleven. Vorig jaar maakte Jachthaven Welgelegen op voorhand plaats voor de brug over de Haarlemmertrekvaart en werd De Kwaak Watersport gekocht door Jos Jansen. Deze projectontwikkelaar wil op het Kwaakterrein huizen bouwen. Hierdoor komt Jachthaven Poelgeest dicht tegen de woonwijk te liggen en moet de eigenaar extra investeren om aan de milieueisen te kunnen voldoen. De 34-jarige jachthavenexploitant heeft 'nog helemaal geen zin om te stoppen', verklaart hij zijn medewerking aan de reconstructie van zijn bedrijf.

Volgens G. van Valkenhoef, gemeentelijk projectleider Poelgeest, is het nooit de bedoeling van Oegstgeest geweest om de laatste jachthaven in Poelgeest te laten verdwijnen. ,,Bij de gemeente heeft altijd de gedachte meegespeeld dat een mooie woonomgeving met ruime recreatiemogelijkheid moest worden neergezet. Een jachthaven past dus in het plaatje. De gemoderniseerde jachthaven verwelkomt de mensen die over de brug de wijk binnenkomen. En de overgang van landelijk naar stedelijk gebied wordt hiermee op een aangename manier opgelost.''

vrijdag, 16 november 2001:
Raad verwijt college Oegstgeest nalatigheid

Terug naar persoverzicht

Ook had het college de bouwvertraging in de Broek en Simontjespolder veel eerder moeten aankaarten bij het ministerie.

Dat de gemeente met de ontwikkeling van Poelgeest niet op tijd haar bouwcijfers had gehaald, wisten de raadsleden wel. Maar dat het ministerie de gemeente dat zo zwaar aanrekent, kwam voor hen gisteravond als donderslag bij heldere hemel.

VVD-fractievoorzitter E. van Bellen verweet B en W, dat zij de raad niet in een veel eerder stadium over het probleem hebben ingelicht. Bijvoorbeeld in maart van dit jaar, toen het college op verzoek van VROM schriftelijk uiteen zette, wat de oorzaken van de bouwvertraging waren.

E. van den Bosch van het CDA noemde het 'heel erg slordig' dat de gemeente zo lang heeft gewacht om het probleem aan te kaarten bij het ministerie. Volgens haar is het terecht dat staatssecretaris Remkes de gemeente deze nalatigheid zo zwaar aanrekent.

Wethouder Meester kon de raad desgevraagd geen actueel exploitatieoverzicht van Poelgeest verstrekken. ,,De brief van Remkes is net bij ons binnengekomen. Tien dagen geleden was Remkes in Leiden. Als hij me bij die gelegenheid had verteld dat Oegstgeest een flinke tegenvaller wachtte, had ik vanavond beter beslagen ten ijs kunnen komen'', verklaarde Meester na afloop van de vergadering.

Voor de bouwvertraging zelf hebben de meeste fracties begrip. Een deel van het later uitvoeren van bouwplannen is volgens hen niet de schuld van de gemeente Oegstgeest. Zo haakte een projectontwikkelaar af, die een woon- en winkelcentrum aan de Cruciuslaan voor zijn rekening zou nemen. De projectontwikkelaar achtte het plan financieel niet haalbaar.

De fractievoorzitter van Progressief Oegstgeest, M. Noort, raadde Meester aan ook de rol van buurgemeente Leiden te onderzoeken. De gemeente Leiden zou in Poelgeest 100 woningen bouwen op het Trekvaartplein, waar het woonwagenkamp is te vinden. De woonwagenbewoners ageerden indertijd heftig tegen dit plan. ,,Misschien werpt dit weer een ander licht op de zaak'', aldus Noort.

In totaal zou het om meer dan 200 woningen gaan, die buiten de schuld van de gemeente Oegstgeest niet ontwikkeld zijn. VVD-fractievoorzitter Van Bellen zag hierin 'een goede onderbouwing' voor het bezwaarschrift dat de gemeente zeker gaat indienen.

Nancy Ubert

zaterdag, 17 november 2001:
Oegstgeest reserveert ondanks miljoenenverlies

Terug naar persoverzicht

Volgens LO is het veel te vroeg die beslissing te nemen, nu de gemeente heeft te kampen met een financiële tegenvaller van 5,4 miljoen gulden. Dit bedrag moet Oegstgeest terugbetalen aan het ministerie van VROM, omdat de gemeente zich niet genoeg heeft ingespannen voor woningbouw in de wijk Poelgeest waar die subsidie voor was bedoeld.

Overdonderd door een recente brief van staatssecretaris Remkes, waarin Oegstgeest wordt opgedragen 5,4 miljoen gulden 'locatiesubsidie' terug te betalen, stelden B en W aanvankelijk voor niets te reserveren. Ze wilden het bedrag liever gebruiken om het verwachte tekort op Poelgeest terug te dringen. Remkes eist geld terug omdat Oegstgeest zich niet aan de bouweisen van het ministerie heeft gehouden. De gemeente heeft volgens VROM te veel getreuzeld met bouwprojecten.

VVD, PrO en CDA delen de mening dat de gemeente zich voor minder bedeelde burgers moet inspannen en voor sociale woningbouw moet reserveren. ,,We zeggen al jaren dat we betaalbare woningen voor met name ouderen moeten bouwen, maar we stellen op geen enkele manier een daad'', aldus VVD-fractievoorzitter Van Bellen. ,,Die 1,6 miljoen is tenminste een begin.'' In Oegstgeest valt slechts 17 procent van de huizen valt onder die categorie.

Leefbaar Oegstgeest vindt dat de raad moet wachten met geld reserveren, vanwege de tegenvaller. ,,Als we de actuele cijfers hebben van de exploitatie van Poelgeest en er valt een positief resultaat te verwachten, dan kunnen we altijd nog besluiten een bedrag voor sociale woningbouw vrij te maken'', aldus fractievoorzitter Eegdeman. Hoe hoog het exploitatietekort van Poelgeest uitvalt, kan wethouder Meester op dit moment niet aangeven. De gemeente tekent bezwaar aan tegen de beslissing van VROM.

Vorige week, tijdens de behandeling van de begroting 2002, diende M. Noort, fractievoorzitter van Progressief Oegstgeest een motie in om een plan te ontwikkelen voor de bouw van betaalbare woningen voor jongeren en ouderen. Hij herinnerde het college en de raad aan een uitspraak van 1999, dat van het geld dat is verdiend met de wijk Morsebel drie miljoen gulden wordt besteed aan sociale woningbouw. Omdat de winst op Morsebel een stuk lager is uitgevallen dan de verwachte zeven miljoen gulden kiest het college nu voor een lager budget voor sociale woningbouw.

Nancy Ubert

donderdag, 13 december 2001:
Gemeente te laat met vergunning aanvraag

Terug naar persoverzicht

De polder die grenst aan de Oegstgeester nieuwbouwwijk Poelgeest is eigendom van Oegstgeest maar ligt op grondgebied van de buurgemeente. Daarom weigerde de Warmonder wethouder Van de Velde woensdag mee te werken aan het officiële begin van de werkzaamheden. ,,Ik kan niet gaan spitten of graven terwijl mijn gemeente nog geen vergunning heeft verleend'', zou Van de Velde tegen zijn Oegstgeester collega Meester hebben gezegd. Dijkgraaf J. Panman van Waterschap de Oude Rijnstromen was wel van de partij, de Stichting Zuid-Holland Landschap en het ingenieursbureau Oranjewoud dat de 'achtertuin' van de nieuwbouwwijk Poelgeest gaat inrichten. Als startschot voor de  werkzaamheden groeven wethouder Meester en dijkgraaf Panman woensdag samen een geul.
Zodra de vergunning binnen is, worden de sloten in het gebied uitgebaggerd en verbreed, legt Jan Jonkman, projectleider van Oranjewoud uit.

De gewonnen grond wordt gebruikt voor de fundering van het voet- en fietspad dat de polder licht slingerend gaat omlijsten. ,,Straks kun je een rondje natuurgebied maken.'' Voor juni moet Klaas Hennepoelpolder ingericht zijn. De dijkgraaf typeert de aanleg van het groengebied als 'een uniek project'. ,,Gebiedseigen water wordt vastgehouden en opnieuw gebruikt. Bedenk dat we hier in het westen van het land niet alleen te maken hebben met klimaatverandering en een stijgende zeespiegel, maar ook met het inklinken van grond. Er is een daling van de bodem met een gemiddelde van een centimeter per jaar. Dat vraagt om voorzieningen. Poelgeest krijgt wat dat betreft een voorbeeldfunctie.''

Het oppervlakte water uit de woonwijk stroomt straks naar de Klaas Hennepoelpolder. Van hieruit wordt het doorgepompt naar de Veerpolder om weer terug te komen in het woongebied. In de winter, wanneer minder water verdampt, wordt een buffer aangelegd zodat ook in de zomer geen 'gebiedsvreemd' water Poelgeest binnenkomt. Volgens projectleider Jonkman komt dit de kwaliteit van het water ten goede. In natte tijden komt de polder onder water te staan. Hierdoor ontstaat vanzelf een nieuwe vegetatie. Er gaat onder meer riet groeien dat het water zuivert.

Nancy Ubert

vrijdag, 14 december 2001:
Aanleg brug Lange Voort miljoenen duurder

Terug naar persoverzicht

De vier politieke partijen die in Oegstgeest actief zijn hebben er gezamenlijk bij verantwoordelijk wethouder Meester op aangedrongen zo snel mogelijk de exploitatiecijfers van Poelgeest op tafel te leggen. ,,Dit roept mijn partij al maanden'', aldus VVD-fractievoorzitter E. van Bellen, ,,maar het is nu de hoogste tijd dat we ons een goed oordeel gaan vormen. Willen we van deze ellende iets kunnen leren. Want de ontwikkeling van het MEOB-terrein en Rijnfront staan ook voor de deur.'' De exacte cijfers zijn donderdag tijdens de raadsvergaderingen niet bekend gemaakt, omdat B en W de raadsstukken vertrouwelijk houdt. Maar duidelijk werd wel dat de operatie de gemeente een kleine drie miljoen meer gaat kosten dan aanvankelijk is gedacht. CDA-raadslid E. van den Bosch vroeg zich af of de gemeente de situatie verkeerd heeft ingeschat of dat de tegenpartij 'slim spel' heeft gespeeld.

Vanuit PrO, VVD en Leefbaar Oegstgeest klonk het geluid dat de gemeente een miserabele onderhandelingspositie had omdat het een uitgemaakte zaak was dat de brug in het verlengde van de Lange Voort moet komen en dat het jachthavenbedrijf daarvoor plaats moest maken.
Een woordvoerder van Jachthaven Poelgeest zei na afloop van de discussie dat hij het betreurde dat de indruk werd gewekt dat zijn bedrijf op 'vette winst' is uitgeweest. ,,We moeten niet alleen een nieuw onderkomen bouwen, we moeten ook aan tal van extra randvoorwaarden voldoen. Mensen hebben geen idee wat dat allemaal kost.''
De extra miljoenen die Oegstgeest het jachthavenbedrijf moet betalen, is de tweede grote tegenvaller in een maand tijd. Staatssecretaris Remkes heeft eerder laten weten dat hij 5,4 miljoen 'locatiesubsidie' terugeist, omdat Oegstgeest in de wijk Poelgeest haar bouwafspraken niet is nagekomen.

De voltallige raad wil nu weten hoe het met de exploitatiecijfers van de nieuwbouwwijk is gesteld. ,,Want naast tegenvallers zijn wellicht ook meevallers te melden'', zei PrO-fractievoorzitter M. Noort. Wethouder R. Meester hoopt dat ze de korting alsnog kan voorkomen. ,,We maken ons zorgen, maar voorlopig is bezuinigen niet aan de orde.''

Nancy Ubert

maandag, 17 december 2001:
'Geef Poelgeest maar aan Leiden'

Terug naar persoverzicht

De straten rondom basisschool De Vogels moeten voor de kerst klaar zijn.
					Foto: Hielco Kuipers

Wat haar betreft doet Oegstgeest de nieuwbouwwijk onmiddellijk aan buurgemeente Leiden cadeau. ,,Contact met de gemeente Oegstgeest levert niets op. Het is beter als we met Leiden samengaan. Dan worden onze problemen snel opgelost.'' Van den Hooff hield haar tienjarige dochter Cindy donderdagmiddag thuis, omdat ze het niet verantwoord achtte haar 'over bergen zand en losliggende pijpen' naar basisschool De Vogels te laten lopen. ,,Het licht van twaalf straatlantaarns is uitgevallen'', zegt de bewoonster van de Eli Heimanshof. ,,Het is dusdanig gevaarlijk op straat dat ik haar thuishoud.'' Het is niet voor het eerst dat Van den Hooff kwaad is over de gebrekkige infrastructuur in Poelgeest. Ze woont sinds 2,5 jaar in de wijk achter het Leidse woonwagenkamp en heeft sindsdien weinig vooruitgang gezien. De gemeente doet weinig of niets met haar klachten, zegt ze. ,,Als je ergens over opbelt krijg je steeds te horen: dan moet u bij het bouwbedrijf zijn, niet bij ons. Op een gegeven moment geef je de moed op.''

Van den Hooff verwacht van een fusie met Leiden veel heil voor de bewoners van Poelgeest. ,,Neem onze klachten over de gevaarlijke verkeerssituatie rondom de bouwbrug bij de Oegstgeesterweg. Lange tijd een levensgevaarlijk punt waar Oegstgeest niets aan deed. De gemeente had daarover veel eerder contact op moeten nemen met Leiden. Toen dat is gebeurd waren de problemen heel snel verholpen. Dus ik ben een groot voorstander van een fusie met Leiden. Ik denk dat dat veel beter voor ons is.'' Zeker nu staatssecretaris Remkes 5,4 miljoen gulden 'locatiesubsidie' van Oegstgeest terugeist en de gemeente drie miljoen gulden extra kwijt is voor de aanleg van een brug in het verlengde van de Lange Voort, verwacht Van den Hooff niets meer van de gemeente. ,,De renovatie van winkelcentrum Lange Voort heeft nu prioriteit. Dus het ziet er naar uit dat we in Poelgeest nog een jaar of tien in deze ellende blijven zitten.''

Sietske Spaey, locatieleider van basisschool De Vogels, herkent de klachten van Van den Hooff. ,,Het is inderdaad behoorlijk hectisch in de wijk. Iedereen loopt al tijden te mopperen. Onze leerlingen moeten door heel veel bergen puin en zand zigzaggen om hier te komen. Maar het lukt wel. Misschien is het handig als mevrouw Van den Hooff haar dochter in een groepje met andere leerlingen naar school laat gaan.'' De voortdurende chaos in Poelgeest is lastig, maar De Spaey is blij dat nu eindelijk iets gebeurt aan de infrastructuur. ,,Na lang wachten zijn ze met een inhaalslag begonnen. Eerst is er van alles mis gegaan:  verkeerde straatstenen besteld en een planning die uitliep. Alles moet nu voor de kerst klaar zijn en dat betekent dat je tegenovergestelde klachten krijgt. Veel dingen gebeuren ineens tegelijk. Het is allemaal heel heftig. Ze zijn hier voor de school ook bezig met bestratingen. Maar goed: er gebeurt nu tenminste wat. De fietsenrekken die anderhalf jaar in de berging hebben gelegen zijn geplaatst en straks hoeven ouders niet meer door de modder naar school te baggeren. Dat was lange tijd wèl het geval.''

Wethouder Rianne Meester (Poelgeest/verkeer) heeft alle begrip voor de klachten van bewoners. ,,Die inhaalslag geeft inderdaad een chaos. Belangrijke oorzaak van de problemen is de aanleg van een hele grote duiker midden in de weg. Daarvoor moet de straat open en dat levert een bijna onmogelijke situatie op. Maar het is een absolute tijdelijkheid. Vandaag of morgen gaat de straat weer dicht.''
Of de financiële problemen van Oegstgeest consequenties hebben voor de verdere aanleg van wijkvoorzieningen kan Meester niet zeggen. ,,We zullen er alles aan moeten doen om het besluit van Remkes over de locatiesubsidie terug te draaien en alles op de rails te houden.  De raad wil voorlopig niet praten over bezuinigen.''
Mochten de gesprekken met Remkes vruchteloos blijven dan komt Leiden inderdaad in beeld:  ,,Als ik die korting van 5,4 miljoen gulden toch aan mijn broek krijgen, dan zullen we kijken hoe we verder moeten, in overleg met Leiden. En natuurlijk ook met andere partijen.''

Erna Straatsma

vrijdag, 21 december 2001:
Leefbaar Oegstgeest wil extra brug

Terug naar persoverzicht

Van de brug naar de Oegstgeesterweg kunnen langzaam verkeer en openbaar vervoer gebruik maken, stelt de partij. Bewoners van Poelgeest krijgen zo een snellere route naar station Leiden Centraal. Dat maakt volgens LO het gemis van station Merenwijk bijna helemaal goed. Ook zou de brug bij rampen een belangrijke functie kunnen vervullen.
In haar verkiezingsprogramma maakt LO zich ook hard voor de ouderenhuisvesting. Bij renovaties van woonwijken moet de bouw van ouderenwoningen ruime aandacht krijgen. De Oegstgeester ouderen verdienen een voorkeursbehandeling als in de gemeente huizen vrijkomen die voor hen geschikt zijn. Als Oegstgeester bedrijven vanuit de dorpskern naar nieuwe bedrijventerreinen verhuizen, moeten op de vrijgekomen plek huizen komen.
LO denkt voor de derde achtereenvolgende keer als grootste partij uit de verkiezingen te komen. Waarnemend voorzitter J. Dorresteijn: ,,We denken dat we het meest kunnen bereiken als we in het college komen, maar gaan dat niet tegen wil en dank bekokstoven. Als het beter is, gaan we graag de oppositie in.''

zaterdag, 05 januari 2002:
'Complete verrassing' tekenend voor Oegstgeest

Terug naar persoverzicht

,,Ik maak me zorgen om de subsidie'', zei PrO-fractievoorzitter Maarten Noort op 16 april 1997 in de Oegstgeester raadzaal. Hij sloot zich aan bij D66-raadslid Annelies Koningsveld, die bij PrO-wethouder Guus van Elsen aandrong op een snel begin van de bouw van 1100 huizen in de Broek- en Simontjespolder. Zou de eerste paal voor de wijk Poelgeest niet voor november de grond ingaan, dan dreigde Oegstgeest 8,75 miljoen gulden aan 'locatiesubsidie' van VROM mis te lopen.

D66 en PrO wezen met beschuldigende vinger naar buurgemeente Leiden. Koningsveld opperde zelfs de mogelijkheid om bij Leiden een schadeclaim in te dienen. De vertraging in de bouwplannen zou volgens beide partijen het gevolg zijn van slepende onderhandelingen over herinrichting van het aan Poelgeest grenzende woonwagenkamp op het Leidse Trekvaartplein. De bouw van honderd woningen (dat wil zeggen: woonwagens) op het Trekvaartplein vormde een onderdeel van de subsidieaanvraag bij VROM, die gold voor in totaal 1.100 huizen. Koningsveld: ,,Straks worden wij de dupe van de problemen van Leiden.''

Wethouder Guus van Elsen maakte zich geen zorgen. Hij ging er vanuit dat de opgelopen vertraging in de voorbereiding van de bouw weer ingehaald zou worden: ,,Als er toch problemen komen, moeten we actie richting rijk ondernemen, om te proberen de termijn van de subsidie te verlengen. We moeten in ieder geval niet hard gaan roepen: laten we de rekening maar bij Leiden neerleggen.''

Daarna is de subsidiekwestie niet meer in de politiek aan de orde geweest, totdat Remkes half november van vorig jaar komt met het verzoek om 5,4 miljoen gulden terug te storten op de rekening van VROM. Van Elsens opvolger, Rianne Meester (PrO), schrikt zich wild. Ze heeft totaal niet gerekend op deze 'grove' tegenvaller, waarover haar voorganger haar in het geheel niet heeft geïnformeerd.

CDA en VVD verwijten het college nalatigheid in de aanpak van het subsidieprobleem en de gebrekkige informatieverstrekking aan de raad. Van Elsen en zijn ambtenaren hadden het ministerie veel eerder op de hoogte moeten stellen van de bouwvertragingen in Poelgeest. Van Elsen zelf wilde niet op de zaak ingaan: ,,Voor uitspraken over Poelgeest moet je bij mijn opvolgster zijn.''

De Leidse wethouder volkshuisvesting, Ron Hillebrand, vindt niet dat zijn gemeente iets verkeerd heeft gedaan waardoor Oegstgeest geld mis kan lopen. De moeizame verwerving van bouwgrond, de scherpe milieueisen en een afhakende projectontwikkelaar zouden 'gegronde oorzaken' zijn voor de bouwvertraging. Kortom: niemand voelt zich verantwoordelijk voor de gemaakte fouten.

Ruim een maand later is de zaak nog onopgehelderd. Sterker nog: niemand heeft een flauw idee wat het actuele exploitatieoverzicht van Poelgeest is. Wethouder Meester niet, de raadsleden niet en de ambtenaren niet. ,,Daarvoor moeten we het archief in'', zegt gemeentelijk staflid Mathilde van den Hoogen. ,,Je moet dan echt gaan zoeken.''

De blijkbaar onmogelijke opgave om binnen enkele dagen met een actueel exploitatieoverzicht op de proppen te komen wekt eveneens bevreemding, tegen de achtergrond van jarenlange zorg over de verwachte miljoenentekorten op Poelgeest. Die variëren sinds het begin van de geschiedenis van de wijk tussen de veertig en acht miljoen gulden. ,,De laatste keer dat we cijfers hebben gekregen over de exploitatie van Poelgeest was twee jaar geleden. Toen werd het tekort becijferd op acht miljoen gulden'', zegt de fractievoorzitter van Leefbaar Oegstgeest, Gé Eegdeman. Daarna heeft hij, ondanks herhaalde verzoeken om actuele cijfers, niets meer vernomen. Het enige nieuwe waarmee Meester onlangs kwam was de mededeling dat de aanleg van de brug in het verlengde van de Lange Voort, drie miljoen gulden duurder uitvalt door de verhuizing van Jachthaven Poelgeest.

De schimmigheid is zonder twijfel te wijten aan het grote verloop van ambtenaren en wethouders en het gebrek aan een gezonde politieke verhouding in het gemeentehuis. De afgelopen jaren is het één grote stoelendans geweest in de oude Jelgersmakliniek: extern projectleider Gijs van Valkenhoef is sinds 1995 de enige constante factor in het nieuwbouwproject.

De gemeenteraad oefent daarnaast geen goede controle uit op het doen en laten van het college (en de ambtenaren), wegens het ontbreken van ook maar enige oppositie. Maarten Noort kan zich niets meer herinneren van de discussie in 1997 en noemt een terugblik 'niet relevant'. ,,Over een paar weken weten we hoe de situatie er echt voor staat, want in januari krijgen we een nieuw exploitatieoverzicht onder ogen. Dat is het moment waarop we een juist oordeel kunnen vellen'', aldus Noort.

Erna Straatma en Nancy Ubert

donderdag, 31 januari 2002:
Tekort nieuwe wijk loopt fors op

Terug naar persoverzicht

Rigoureuze bezuiniging op Poelgeest

Versnelde woningbouw in Poelgeest moet de gemeente hogere rente-inkomsten
						opleveren.
FOTO: Hielco Kuijpers

Meester (Progressief Oegstgeest) spreekt van een 'afschuwelijk resultaat'. Met zeven bezuinigingsvoorstellen hoopt Meester het tekort op Poelgeest terug te dringen. Ze wil de bouw van een aantal projecten versnellen en een aantal voorzieningen versoberen. De wethouder denkt daarbij aan de brug in het verlengde van de Lange Voort en het geplande stadspark aan de noordkant van de nieuwbouwwijk. De bouw van een milieu-educatief centrum wil (MEC) wil ze helemaal schrappen.

Van lastenverzwaring voor de burgers willen Meester en haar collega-bestuurders niets weten. ,,De oplossing voor dit probleem moet binnen de bestaande plannen worden gevonden.''

Door vaart te maken met de bouw en verkoop van woningen krijgt de gemeente een hogere renteopbrengst. Nog dit jaar wil Oegstgeest beginnen met de bouw van 395 woningen, verdeeld over vijf projecten. De plannen daarvoor zijn bijna allemaal goedgekeurd. Door de woningproductie op te schroeven wil Meester ook haar goede wil tonen aan staatssecretaris Remkes. Die eist twee miljoen euro subsidie terug, omdat Oegstgeest haar bouwafspraken niet is nagekomen. De gemeente vecht dit besluit van de staatssecretaris aan.

Een groot deel van de geplande bezuinigingen heeft te maken met het groen in de als 'milieuwijk' opgezette woonomgeving. Het beoogde stadspark verliest waarschijnlijk een dure uitzichtheuvel met trappen en hellingbaan en het natuurgebied wordt een stuk kleiner. Het gaat om de uiterste punt van het landschapsplan. De grond waar het MEC was gepland, kan verkocht worden als woningbouwlocatie. Op het terrein kunnen twee villa's komen.

Tenslotte overweegt Meester Leiden een rekening te sturen. Volgens Oegstgeest is het ook de schuld van Leiden dat Remkes locatiesubsidie terugvordert. Leiden had tijdig het Trekvaartplein moeten herinrichten, vindt de wethouder.

De gemeenteraad van Oegstgeest heeft nu de actuele cijfers binnen, waarom zij in november vroeg. Volgens wethouder Meester is de volksvertegenwoordigers niet eerder zo'n gedetailleerde exploitatieopzet voorgelegd. ,,Ze hebben er weliswaar twee maanden op moeten wachten, maar nu zijn wel alle kosten en opbrengsten geraamd die we konden traceren.''

Meester volgde in april vorig jaar haar partijgenoot Van Elsen op. De terugvordering van de locatiesubsidie en het miljoenenbedrag dat de gemeente voor de jachthaven moest neertellen, vielen haar rauw op het dak. ,,Gadverdamme, om het maar eens heel onparlementair te zeggen. Ik was hierop onvoldoende voorbereid. Als de gemeenteraad mij verantwoordelijk stelt voor de miljoenentegenslag heb ik dat maar te accepteren. It's all in the game .''

Nancy Ubert

woensdag, 23 januari 2002:
Huisarts teleurgesteld

Terug naar persoverzicht

Van Geldre vestigde zich eind 1999 in de nieuwbouwwijk Poelgeest. ,,Een bestaande praktijk overnemen is makkelijker, dan kom je in een gespreid bedje. Maar ik vond het wel een uitdaging om zelf iets op te bouwen.'' Zijn planning is 'totaal de mist ingegaan', zegt hij. ,,Mijn praktijk zit nog steeds niet vol, omdat de groei van de wijk stagneert. Om het financieel gezond te houden werk ik nu drie middagen in de week als huisarts bij de Rijngeest Groep. Dit is een leuke combinatie, en ik heb het ook best naar mijn zin, maar het is natuurlijk nooit de bedoeling geweest toen ik mijn praktijk begon.'' De huisarts verwijt de gemeente Oegstgeest 'laksheid en incompetentie'. ,,Mij zou een passende ruimte tegen een redelijke prijs worden geboden. Onlangs heb ik gehoord dat ik het zelf maar moet uitzoeken met bouwbedrijf Du Prie. 'Zij zijn de aanbieder, u de koper, dus u komt er zelf wel uit', heeft de projectleider me letterlijk gezegd. Ik hoop inderdaad dat we eruit komen, maar als de prijs die ik moet betalen te hoog uitvalt heb ik een groot probleem. Ik ben geen commerciële instelling die investeringen makkelijk terugverdient.''

Projectleider G. van Valkenhoef vindt dat Van Geldre de tegenslag had moeten incalculeren. ,,Dat is ondernemersrisico.'' De huisarts heeft geen reden tot klagen, zegt hij. ,,We hebben een keet voor hem neergezet en aan klantenbinding hoeft hij nauwelijks te doen. Elke nieuwe bewoner van Oegstgeest die geen huisarts heeft, meldt zich vanzelf bij hem aan.'' Van Valkenhoef had Poelgeest ook 'graag anders gezien'. ,,Dat de arts door bouwstagnatie een paar extra moeilijkheden heeft te overwinnen, kan ik niet ontkennen. Maar ik ben blij dat nu eindelijk schot in de zaak komt.'' Volgens Van Valkenhoef is het nog een kwestie van een paar weken en het plan voor een 'voorzieningengalerij' in de wijk is rond. Aan de Cruciuslaan komen appartementen te staan met daaronder ruimten voor huisarts, fysiotherapie, tandarts, kinderdagverblijven en een supermarkt. ,,Ik heb eindelijk overeenstemming bereikt met de projectontwikkelaar, nu moet het gemeentebestuur nog meegaan.'' Dat hij Van Geldre zelf laat onderhandelen over de grootte en indeling van de huisartsenpost vindt de projectleider niet meer dan logisch. ,,Als ik daar als gemeente ga tussenzitten, weet ik wel hoe dat afloopt. Dan moet Oegstgeest weer extra in de buidel tasten. Pas wanneer de onderhandelingen helemaal dreigen spaak te lopen en de huisarts overweegt zich elders te vestigen, kom ik weer om de hoek kijken.'' Van Geldre had meer support verwacht. ,,Ik hoef niet in de watten gelegd te worden, maar de gemeente had me wel wat meer mogen steunen. Een goed voorzieningenniveau in de wijk hoort toch ook bij het takenpakket van een gemeente?''

Nancy Ubert

vrijdag, 01 februari 2002:
Politiek verbijsterd over miljoenen tekort Poelgeest

Terug naar persoverzicht

Achterdocht en woede zijn opgewekt bij CDA, VVD en Leefbaar Oegstgeest. Progressief Oegstgeest, de partij waarvan de wethouders de afgelopen jaren verantwoordelijk waren voor de nieuwbouwwijk, onthoudt zich van commentaar.

,,Zijn wij raadsleden ezels of werden we de afgelopen tijd als domoren behandeld'', vraagt VVD-fractievoorzitter E. van Bellen zich af. Afhankelijk van de informatie die maandagavond in een extra commissievergadering wordt gegeven trekt de VVD haar plan. Volgens Van Bellen overweegt haar partij te eisen dat er een onderzoek wordt ingesteld. ,,De cijfers van vorig jaar waren beduidend rooskleuriger. Hoe kan het dat deze kraters zijn geslagen? Heeft het ambtelijk apparaat fouten gemaakt of is de kwaliteit van ons bestuurders onder de maat? Naar de rol van oud-PrO-wethouder Van Elsen zijn wij ook heel benieuwd. Wat ons betreft komt de onderste steen boven. Rijnfront en het MEOB-terrein moeten ook nog tot ontwikkeling komen. We kunnen niet weer dezelfde fouten maken.''

,,Dit is een grote schok voor de raad'', zegt E. van den Bosch van het CDA. ,,Wie is er nu niet op de juiste wijze en op het juiste moment voorgelicht? Ik heb de stukken met verbijstering gelezen. We hebben continu ideeën aangedragen om de gaten te vullen en verkeerden echt in de veronderstelling dat we de goede kant uitgingen. Ik denk dat wethouder Meester weinig te verwijten valt, die zit gewoon met een hele nare erfenis opgescheept.''

Ook raadslid C. Oudendijk van Leefbaar Oegstgeest heeft geen behoefte Meester aan de schandpaal te nagelen. ,,Die is bezig te redden wat er te redden valt. Maar dat we tot oktober vorig jaar werden zoet gehouden met de woorden dat het met Poelgeest de goede kant opging is onacceptabel.'' Net als VVD en CDA wil LO weten 'hoe het allemaal zo heeft kunnen lopen' en wie de fouten hebben gemaakt.

Progressief Oegstgeest wil vooralsnog niet reageren op het nieuws over het miljoenentekort. De raadsleden van deze partij zijn of onbereikbaar of niet in staat te reageren, 'omdat binnen de fractie nog gepraat moet worden'. Ook toekomstig lijsttrekker G. Klaver (momenteel nog geen raadslid) onthoudt zich van commentaar.

Dat forse bezuinigingen op de inrichting van Poelgeest onontkoombaar zijn, zoals Meester heeft aangekondigd, beamen de drie andere partijen. Het milieu educatief centrum (MEC) mag van de VVD en LO meteen van de lijst worden geschrapt en over de tunnel die Poelgeest met de Leidse Merenwijk moet verbinden willen de drie partijen best een boom opzetten. Van Bellen: ,,Als we willen bezuinigen op die tunnel moeten we wel met Leiden om de tafel gaan zitten, want die gemeente heeft ook nog iets in de melk te brokkelen.''

Sneller bouwen voor een hogere renteopbrengst, is volgens de partijen een weinig realistische optie. ,,Sommige deelprojecten balanceren op het randje van financiële haalbaarheid'', weet Oudendijk. ,,Er zijn al projectontwikkelaars die zich hebben teruggetrokken.'' Aan de brug die Poelgeest met de Lang Voort moet verbinden willen de drie fracties liever niet komen. ,,Dat zou te veel vertraging opleveren.''

Maar welke bezuinigingsmaatregelen er ook worden getroffen, de beloftes die aan de bewoners van Poelgeest zijn gedaan, moet de gemeente waarmaken, vinden de raadsleden.

Nancy Ubert

zaterdag, 02 februari 2002:
Poelgeest vreest bezuinigings plannen gemeente

Terug naar persoverzicht

,,We moeten nog maar afwachten wat overblijft van het groene karakter van Poelgeest waarmee de gemeente zo graag koketteert'', zegt P. Verzijden, van bewonersvereniging Simontjesveld-Zuid.

Verzijden heeft de commissie ruimtelijke ordening om inspraak gevraagd en wil maandagavond 'een waslijst met problemen en ergernissen' presenteren. Wat precies de klachten zijn, laat hij nog even in het midden. ,,We zijn ons nog aan het beraden. We willen graag namens alle bewoners van Poelgeest spreken.''

,,Toen wij onze huizen kochten is de wijk ons mooier voorgespiegeld dan dat de boel er nu bij ligt'', vindt bewoonster I. Kooiman. ,,We leven nog steeds in een bouwput terwijl een aantal zaken al lang gerealiseerd had moeten zijn. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de bestrating voor de woningen die al tijden worden bewoond en een geluidswand langs het spoor.''

Van beide Poelgeestbewoners mag de gemeente zo bezuinigen op de tunnel die hun buurt met de Leidse Merenwijk moet verbinden. ,,Wij hebben daar toch geen voordeel van. De bewoners van de Merenwijk wel, die kunnen onze wijk dan als sluiproute gebruiken om sneller op de A44 te zijn'', veronderstelt Verzijden. De autowasplaatsen hoeven van hem ook niet te worden aangelegd. ,,In andere ecologische wijken in Nederland zijn daarmee geen spectaculaire resultaten geboekt. En zo'n autowasplaats kan voor mensen met kwade zin een ideale plek zijn.''

,,De gemeente Oegstgeest maakt er een rotzooitje van'', meent A. Esseboom. ,,Bij de ontwikkeling van de wijk heeft ze indertijd geld geroken en nu zitten de burgers met de gebakken peren. Ik woon hier nu twee jaar. Nog steeds is het leefgenot ver te zoeken. Speelvoorzieningen zijn er amper. Volgens mij heeft dat allemaal te maken met dat lege huishoudboekje. Voor de huizen die in onze wijk te koop staan is, in vergelijking met die in andere delen van Oegstgeest, weinig animo. En dan blijkt nu weer dat er extra moet worden bezuinigd. Iedereen houdt hier zijn hart vast.''

,,Het groene karakter van de wijk is voor velen een van de belangrijkste redenen geweest om in Poelgeest te gaan wonen'', zegt M. Laman. ,,Als Oegstgeest daadwerkelijk gaat bezuinigen op het natuurgebied en het stadspark zou dat wel eens afbreuk kunnen doen aan het karakter van onze wijk.''

Nancy Ubert

dinsdag, 05 februari 2002:
'Dit vraag om zelfanalyse tot op de bodem'

Terug naar persoverzicht

Politiek wijst kortingen Poelgeest af

De Christen-democraten vinden dat nu eerst de bewoners van de Oegstgeester nieuwbouwwijk 'uit de modder moeten worden getrokken'. ,,Het is belangrijker dat we nu eerst onze beloften nakomen'', aldus CDA-raadslid E. van den Bosch. ,,Dat is veel belangrijker dan een begroting die op nul sluit.''

De drie andere partijen wilden gisteravond wel over de bezuinigingsplannen van burgemeester en wethouders debatteren. Maar veel heil zagen zij niet in de plannen. Zo vindt Leefbaar Oegstgeest versneld bouwen 'een lachertje'. ,,We zijn al blij als we eindelijk eens op gang komen'', schamperde fractievoorzitter G. Eegdeman. Ook bezuinigen op het groen in de wijk werd gisteravond subiet van de hand gewezen. Net als het plan om een goedkopere brug naar Lange Voort te bouwen. ,,Weer meer tijdsverlies'', merkten de fracties op. Over de tunnel naar de Leidse Merenwijk willen de partijen nog verder van gedachten wisselen.

De miljoenen die Oegstgeest voor de aanleg van Poelgeest tekort komt, hebben bij de politici voor grote opschudding gezorgd. De VVD eist dat burgemeester en wethouders zichzelf een spiegel voorhouden en onderzoeken hoe de begroting zo uit de hand kon lopen. De partij geeft het college een brevet van onvermogen. ,,Met het verwerven van grond is het projectteam totaal de mist ingegaan'', stelt fractievoorzitter E. van Bellen. ,,Dit vraagt om zelfanalyse tot op de bodem.'' Ook M. Noort, fractievoorzitter van Progressief Oegstgeest, de partij waarvan de wethouders al jaren verantwoordelijk zijn voor Poelgeest, moet dat toegeven.

Leefbaar Oegstgeest verwijt het college dat de raad haar controlerende functie onvoldoende heeft kunnen uitoefenen 'door een groot gebrek aan relevante informatie'. ,,Als we maandelijks een overzicht hadden gekregen, hadden we kunnen zien hoe de rode cijfers er langzaam zijn ingekropen'', aldus fractievoorzitter G. Eegdeman.

Wethouder Meester erkende schuld. Omdat de gemeente Oegstgeest pas aan het einde van het jaar het huishoudboekje van de nieuwbouwwijk Poelgeest opmaakte, heeft de gemeenteraad onvoldoende zicht gekregen op de rode cijfers, die zich in een recordtijd hebben vermeerderd. De wethouder gaf aan dat ze vastbesloten is om het in de toekomst over een andere boeg te gooien. ,,Want ik ben hierin een beetje dom geweest.''

Nancy Ubert

vrijdag, 08 februari 2002:
'Schrap tunnel naar Merenwijk'

Terug naar persoverzicht

Beide partijen geven de voorkeur aan een dergelijke ingreep boven de door wethouder R. Meester (PrO) voorgestelde bezuinigingen op groen en andere voorzieningen. De VVD en Leefbaar Oegstgeest lieten eerder al weten dat bezuinigen op de tunnel onder het spoor naar de Merenwijk bespreekbaar is.

De aanleg van een tunnel voor autoverkeer tussen de Merenwijk en Poelgeest kost meer dan 5 miljoen euro. Het exploitatietekort op de wijk is opgelopen tot 5,7 miljoen euro. Dat tekort kan stijgen tot bijna 7,8 miljoen euro als staatssecretaris Remkes volhardt in zijn terugvordering van zogeheten 'locatiesubsidie'. Oegstgeest moet de rijksbijdrage deels terugbetalen omdat ze bouwafspraken niet op tijd is nagekomen.

,,De aanleg van een verkeerstunnel naar de Merenwijk is de grootste uitgave die we voor de wijk moeten doen'', zegt PrO-fractievoorzitter M. Noort. ,,En nu het NS-station Merenwijk er toch niet komt wegen die kosten nog zwaarder.'' Het CDA schaart zich achter dit standpunt en vindt, net als PrO, dat Leiden ook best wat mag inleveren als gevolg van het besluit van Remkes. Deze gemeente zou volgens Oegstgeest ook te laat zijn in het nakomen van zijn bouwverplichting op het Trekvaartplein, dat ingekapseld wordt door Poelgeest. ,,Daar is nog steeds niets mee gebeurd'', aldus E. van den Bosch (CDA) gisteravond tijdens een raadsvergadering.

Om de tunnel te behouden is Leiden wellicht bereid dieper in de buidel te tasten, hoopt de Oegstgeester politiek. De buurgemeente heeft de verbinding hoog op haar wensenlijstje staan. Beide gemeenten hebben enkele jaren geleden een principeakkoord gesloten over de aanleg van de tunnel. Toen gingen ze er nog vanuit dat de NS een station ter hoogte van de Merenwijk zou bouwen en Poelgeest een redelijk winkelcentrum zou krijgen.

Mocht de verkeerstunnel er niet komen, dan wil PrO de bouwbrug ter hoogte van de Oegstgeesterweg handhaven voor autoverkeer. Noort: ,,Je moet een tweede uitgang hebben en dat zou de bouwbrug kunnen zijn. Die verbinding is er al dus dat kost ons weinig geld.''

Meester liet gisteravond weten dat ze weinig verwacht van onderhandelingen met Leiden over het schrappen of goedkoper maken van de verkeerstunnel naar de Merenwijk. Ze verwees naar een convenant dat Oegstgeest in 1995 heeft afgesloten met Leiden en Warmond over de aanleg van Poelgeest.

De wethouder wil niet meer bezuinigen op de brug die Poelgeest met de Lange Voort moet verbinden. Het ontwerp ligt klaar. Het ontwerpen van een goedkopere brug levert vertraging op en dat wil Oegstgeest haar burgers niet aandoen. In mei komt Meester met gedetailleerde bezuinigingsvoorstellen.

dinsdag, 19 februari 2002:
Bouwfonds mag niet bouwen

Terug naar persoverzicht

Eurowoningen, dat al eerder deelprojecten in Poelgeest heeft gebouwd, krijgt nu de kans een ontwerp te maken voor het buitenste deel van de nieuwbouwwijk. Volgens een woordvoerder van de gemeente voldeed het ontwerp van Bouwfonds niet aan de randvoorwaarden die Oegstgeest heeft vastgesteld en konden beide partijen het niet met elkaar eens worden.

Eurowoningen heeft de opdracht gekregen snel met een plan te komen, zodat het ontwerp in de daarvoor geplande vergunningsronde meegenomen kan worden. ,,Dan lopen we hiermee geen vertraging op.'' Oegstgeest kampt in de wijk Poelgeest met grote bouwvertraging. Om die reden heeft staatssecretaris Remkes een deel van de 'locatiesubsidie' teruggevorderd. De gemeente heeft bezwaar gemaakt tegen de miljoenen die zij moet terugbetalen.

donderdag, 21 februari 2002:
Raad niet tevreden met wensenlijst Meester

Terug naar persoverzicht

Politiek wil snelle actie in Poelgeest

De leden van de raadcommissie ruimte en groen lieten woensdag weten, dat ze geen genoegen nemen met de knelpuntenlijst van Meester. ,,U wordt niet beoordeeld op de lijst met knelpunten, maar op wat daarmee gedaan wordt'', zei M. Noort, fractievoorzitter van PrO, Meesters eigen partij. E. van Bellen, fractieleider van de VVD en CDA-raadslid E. van den Bosch en C. Oudendijk van Leefbaar Oegstgeest waren het volmondig met Noort eens. ,,Dat u ons volgens afspraak deze lijst presenteert, siert u. Maar ik wil zo snel mogelijk weten welke prioriteiten het college stelt en wat voor soort acties we op korte termijn kunnen begroeten'', aldus Van Bellen.

De inwoners van de Oegstgeester nieuwbouwwijk klagen al heel lang over de gebrekkige voorzieningen in Poelgeest. Ook bij Meesters voorganger G. van Elsen protesteerden ze regelmatig over de trage voortgang in de wijk. Begin deze maand lieten ze weten elk vertrouwen in de gemeente verloren te hebben. Meester kreeg toen een glaasje roestbruin rioolwater aangeboden, omdat een groep bewoners door een verkeerd aangelegd riool tot drie keer toe letterlijk in de stront heeft gezeten. De problemen variëren van het ontbreken van een geluidsscherm langs de spoorlijn en een te hoge grondwaterstand tot ontbrekende bestrating en beplanting.

Meester beloofde beterschap. Na de opstand begin deze maand kan ze weer 'voorzichtig' praten met de Poelgeestenaren. ,,Ik heb het gevoel dat ik de berg weer mag opklimmen, al is het hellingspercentage nog uiterst gering.''

R. Rood, woordvoerder van de bewoners, hoopt dat de problemen nu snel opgelost worden. ,,We gaan onszelf dwingen om van te voren met elkaar te overleggen, zodat we in het gesprek met de gemeente ook meer structuur kunnen aanbrengen. Wat ons betreft hebben we het dieptepunt gehad.''

donderdag, 11 april 2002:
Poelgeest ergert zich aan Trekvaartplein

Terug naar persoverzicht

In de commissie grondgebiedzaken werd de kwestie gisteravond aan de orde gesteld. De bewoners van Poelgeest vrezen dat het herinrichtingplan voor het Trekvaartplein de problemen niet doet afnemen. Oegstgeest heeft niets te zeggen over de herinrichting van het woonwagenkamp, omdat het op Leids grondgebied ligt.

,,Op papier ziet het plan er goed uit'', laat een woordvoerder van de Oegstgeester bewonerscommissie Trekvaartplein weten. ,,Maar ondanks alle goede bedoelingen kunnen de ideeën wel eens heel anders uitpakken.'' Van de 130 woonwagens moeten er uiteindelijk 100 overblijven. Zo wordt ruimte gecreëerd voor bijvoorbeeld zit- en speelplekken. De Oegstgeestenaren vrezen dat die extra ruimte niet lang blijft bestaan. ,,Die mensen houden er nu eenmaal andere normen en waarden op na. In no time staan de grasveldjes en speelplaatsen vol met autolijken. En daar moeten wij dan ons speelveld voor opofferen.''

Wethouder Meester deelt de zorg van de Poelgeestenaren. ,,Bij de ontwikkeling van de wijk werd indertijd gedacht dat op het Trekvaartplein zo'n veertig gewone huizen zouden komen. Inmiddels is de realiteit dat het woonwagenkamp blijft bestaan. Nu het opnieuw wordt ingericht kunnen we misschien oplossingen bedenken om verdere problemen te beperken.'' Volgens Meester heeft haar Leidse collega Hillebrand beloofd met de bewoners van Poelgeest en de gemeente Oegstgeest te praten over de herinrichtingplannen. ,,Daar heb ik nu mijn hoop op gevestigd.''

De spanningen tussen de bewoners van de Oegstgeester nieuwbouwwijk en het Leidse woonwagenkamp zijn niet nieuw. Een jaar geleden vroegen de bewoners in brieven aan burgemeester Timmers van Oegstgeest en de Leidse wethouder Hillebrand al om maatregelen.

Nancy Ubert

vrijdag, 12 april 2002:
Wantrouwen en onbegrip Tussen Trekvaartplein en Poelgeest

Terug naar persoverzicht

,,De woonwagenbewoners willen absoluut niet dat hun kinderen de overburen overlast bezorgen'', zegt opbouwwerker L. van Vliet. ,,Wat er de laatste tijd is gebeurd, is pure baldadigheid. Niks meer en niks minder.''

In de commissie grondgebiedzaken klaagden inwoners van Poelgeest woensdagavond over overlast van het aangrenzende woonwagenkamp. Als donderdagmiddag daarover navraag wordt gedaan in de wijk, heeft geen enkele bewoner behoefte nader op de kwestie in te gaan. ,,Ik wil alleen zeggen dat het vooral om kinderen gaat'', antwoordt een vrouw, die persé anoniem wil blijven. ,,Die gooien met stenen vanaf de woontorens die nu worden gebouwd.'' Van Vliet geeft dat toe. ,,Een bouwplaats heeft nu eenmaal grote aantrekkingskracht op kinderen. Vooral jongetjes worden als een magneet aangetrokken door de spannende dingen die daar liggen en gebeuren. De kinderen van de woonwagenbewoners zijn daar niet anders in. Wees realistisch, ieder kind vindt het spannend de bouw in te gaan. Maar het risico dat dingen gebeuren die niet wenselijk zijn, is groot.''

In de sloot die het Trekvaartplein van Poelgeest scheidt, drijven vandaag niet de koelkasten waarover in de commissie werd geklaagd. Wel ligt langs het watertje her en der troep. Niet alleen aan de kant van het kamp. Ook aan de zijde Poelgeest is bij twee bomen illegaal vuil gestort. ,,We hebben de afspraak dat we onze troep weghalen als de buren daarover klagen'', vertelt Van Vliet. Ook de dam die de kinderen bouwen wordt subiet opgeruimd als die ontdekt wordt. De ouders willen niks weten van zo'n oncontroleerbare overgang. Als die geïmproviseerde brug er niet ligt, hebben de kinderen een half uur nodig om van het Trekvaartplein naar de buren te lopen. ,,Zo lang mogen ze niet wegblijven, want dan ruiken hun ouders lont.''

Volgens de opbouwwerker, die ook het clubhuis op het kamp beheert, laat het de woonwagenbewoners niet koud dat hun kinderen het leven van de buren wel eens zuur willen maken. ,,Helaas wordt daar over en weer niet over gepraat. Er is teveel wantrouwen en onbegrip tussen beide partijen. De mensen van het kamp hebben geen contact met de mensen in de woonwijk. Daarom hebben we een aantal jaren geleden de afspraak gemaakt dat de buren mij aanspreken als er problemen zijn.''

Terwijl Van Vliet zijn visie uiteenzet, wordt hij herhaaldelijk gestoord door kinderen die het clubhuis in willen. (,,Heel hard rammen op de deur anders hoort hij je niet'', roept een jongetje.) Het uurtje huiswerkbegeleiding is afgelopen en de knutselclub gaat beginnen.

In het kantoortje van Van Vliet hangen de schetsen van het herinrichtingplan voor het Trekvaartplein. De gemeente Oegstgeest heeft daarover niets te zeggen omdat het kamp op Leids grondgebied ligt. Een aantal bewoners van Poelgeest is het ontwerp komen bekijken en wil daarover met de gemeente Leiden van gedachten wisselen. Het plan is mooi, is de gedachte, maar wat komt daarvan in werkelijkheid terecht. Ook wethouder Meester hoopt een uitnodiging te krijgen van haar Leidse collega Hillebrand om over het herinrichtingsplan te praten. Van Vliet: ,,Ik denk dat het belangrijk is dat onze buren weten wat er gaat gebeuren. Maar het is nog te vroeg voor overleg. Wij zitten zelf ook te wachten op concrete informatie. Het loopt allemaal niet zo voortvarend.''

Het is mogelijk dat een ventje op dit moment roept dat hij even naar opa toegaat, aan de andere kant van het kamp. ,,Niks opa'', briest zijn moeder dan. Want 'opa' is een geliefd smoesje, weet Van Vliet. ,,Dan kan die rakker lang wegblijven omdat het een hele tippel is. Hij gaat niet naar grootvader, maar naar de overburen.''

Nancy Ubert