De wijk Poelgeest is regelmatig in het nieuws.
Hier een bloemlezing van artikelen uit het Leidsch Dagblad (tenzij anders vermeld).

maandag, 14-10-2002
Oegstgeest furieus over dreigement Leiden

Terug naar persoverzicht

Tunnel Poelgeest inzet ruzie

OEGSTGEEST/LEIDEN - Oegstgeest moet zwart op wit beloven dat zij de tunnel van Poelgeest naar de Leidse Merenwijk bouwt. Anders is Leiden niet van plan een vergunning af te geven voor de brug die momenteel over de Haarlemmertrekvaart wordt gebouwd.

In Oegstgeest is furieus gereageerd op dit dreigement. Onlangs is de gemeente Oegstgeest begonnen aan de brug die de Lange Voort met Poelgeest verbindt. In de Haarlemmertrekvaart moet een aantal betonnen palen geslagen worden. De gemeente Leiden is eigenaar van de vaart en moet daarom formeel toestemming verlenen voor de klus. Dat weigert Leiden nu te doen, want die wil de schriftelijke belofte hebben dat Oegstgeest niet alleen een brug maar ook een tunnel bouwt. De Oegstgeestse wethouder Meester van ruimtelijke ordening geeft toe dat de twee gemeenten in de clinch liggen, maar weigert inhoudelijk op de zaak in te gaan. ,,Leiden speelt het hard, maar ik ben niet van plan deze ruzie via de krant uit te vechten.'' Voordat werd begonnen aan de aanleg van nieuwbouwwijk Poelgeest, hebben Oegstgeest, Warmond en Leiden een convenant afgesloten waarin uiteenlopende bepalingen zijn opgenomen. Zo is vastgelegd dat de tunnel tussen de Merenwijk en Poelgeest wordt gebouwd. Nu Oegstgeest miljoenen tekort komt voor de aanleg van haar nieuwbouwwijk, wordt in de raad gesproken over 'het schrappen van de tunnel'.

Voor Leiden is dat onacceptabel. Om Oegstgeest te dwingen haar belofte na te komen, heeft de Leidse wethouder Hillebrand een 'brief op poten' naar zijn buurgemeente gestuurd. ,,Die is heel hard aangekomen'', aldus Meester, die benadrukt dat de twee gemeenten binnenkort met elkaar om de tafel gaan zitten om 'het uit te praten'. ,,Dan zal ik onder meer duidelijk maken dat de raad nog lang geen beslissing heeft genomen over het wel of niet bouwen van die tunnel. Ik heb slechts van de volksvertegenwoordigers de opdracht gekregen te onderzoeken of het mogelijk is dat we op die tunnel besparen.''

Overigens kan Oegstgeest Leiden met het gewraakte convenant terug om de oren slaan. Want ook Leiden is bepaalde afspraken niet nagekomen. Zo had het Trekvaartplein, dat grenst aan de nieuwbouwwijk, allang heringericht moeten zijn. Het is voor Oegstgeest tweede 'burenruzie' in korte tijd. Eerder had de gemeente het aan de stok met Warmond, dat Oegstgeest ervan beschuldigde illegaal op haar grondgebied te graven. Wethouder Hillebrand was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Nancy Ubert

maandag, 14-10-2002
Woontorens nog lang niet failliet


Terug naar persoverzicht

OEGSTGEEST - ,,De woontorens in Poelgeest zijn een probleem maar failliet zijn we nog lang niet.'' Dat zegt projectleider L. van der Vos van het Rijpweteringse bouwbedrijf Jos Jansen in een reactie op een artikel dat eind vorige week in deze krant stonds. De advocaat van het bouwbedrijf had voor de Raad van State verklaard dat het bedrijf in zwaar financiëel weer dreigt te geraken vanwege een bouwstop in de Oegstgeestse wijk Poelgeest.

Van der Vos weerspreekt die beweringen nu. De projectleider van het bouwbedrijf is 'platgebeld' door verontruste zakenpartners en klanten die het artikel onder de kop 'Failliet dreigt voor bouwer woontorens' hadden gelezen. ,,Ik wil hetgeen door de advocaat is gesteld graag nuanceren'', aldus Van der Vos. ,,In zoverre dat van een dreigend faillissement absoluut geen sprake is.'' Volgens de projectleider wilde de advocaat met zijn pleitnota aangeven dat indien de bouwstop nog lange tijd aanhoudt, dit een dusdanige financiële strop oplevert dat ieder bedrijf erdoor failliet zou kunnen gaan. ,,Het project is door ons ook in financiële zin deugdelijk opgezet. Uiteraard is de bouwstop voor ons een enorme tegenvaller en leveren al die maanden dat het werk nu stil ligt een aanzienlijke schade op. Maar inmiddels zijn ook hiervoor, met ondersteuning van onze bank, de nodige voorzieningen getroffen.

En wij gaan ervan uit dat de gemeente Oegstgeest ons als partner in het project terzijde staat.'' Daarnaast verwacht Van der Vos dat de nieuwe bouwvergunning voor het aangepaste plan snel binnen is. En dan kan het bedrijf weer verder bouwen. Dit staat los van de mogelijkheid dat de gemeente Oegstgeest en Jos Jansen het beroep bij de Raad van State kunnen winnen. Want in dat geval kan de bouw volgens het oude plan worden voortgezet. ,,En dan zijn de problemen opgelost'', hoopt Van der Vos. ,,Althans, wat de procedures betreft.''

dinsdag, 15-10-2002
'Ridderlijk' Oegstgeest broedt op hulpplan voor woontorens

Terug naar persoverzicht

OEGSTGEEST - Om te zorgen dat mensen een appartement in de woontorens aan de Lobeliuslaan durven te kopen, willen B en W van Oegstgeest dat de gemeente zich garant gaat stellen. Mocht het helemaal mislopen met het gewraakte bouwproject in Poelgeest, dan zijn de kopers daarvan niet de dupe. Het Rijpweteringse bouwbedrijf Jos Jansen krijgt vandaag een nieuwe bouwvergunning voor de zes flats. Morgen kan het bij wijze van spreken weer aan de slag.

Jos Jansen werkt natuurlijk niet alleen aan het project. Onderaannemers dragen ook een steentje bij. En die moeten betaald worden. Omdat (potentiële) kopers zich hebben teruggetrokken, heeft Jos Jansen moeite de zaak financieel op orde te krijgen. Daarom is het belangrijk dat de komende tijd weer appartementen worden verkocht. Want dan komt een nieuwe geldstroom op gang. Maar wie is zo gek een huis te kopen in een project dat zo al maanden stil ligt? Onlangs werd een rechtszaak tussen gemeente, bouwer en omwonenden voor de Raad van State uitgevochten. Dit rechtsorgaan moet nog een uitspraak doen over de eerste bouwvergunning. Tegen de tweede bouwvergunning komen de omwonenden zo goed als zeker opnieuw in het geweer. Zo lang de juridische strijd niet is uitgevochten, staan weinig mensen te springen om een appartement te kopen. Om daarin verandering te brengen, wil het Oegstgeestse college zich garant stellen voor een terugkoopregeling.

Jos Jansen heeft zelf al een dergelijke clausule in de koopcontracten opgenomen, maar als het bedrijf het allemaal niet meer kan bolwerken en het garantieinstituut op de tweede plaats ook geen soelaas biedt, willen B en W als laatste in de rij redder in nood spelen. Dat ridderlijke gebaar krijgt Jos Jansen niet cadeau. Het bedrijf moet er iets tegenover zetten. In mei van dit jaar vond een ingewikkelde grondruilt plaats tussen de gemeente en de bouwer. Jos Jansen legde toen ijskoud een claim neer bij de gemeente.

Oegstgeest mocht de stukken grond in Poelgeest hebben, op voorwaarde dat beide partijen het voor 1 januari 2003 eens zouden worden over een compensatieregeling. Want, zo stelde het Rijpweteringse bedrijf, de financiële tegenslag moet op de een of andere manier in Poelgeest ongedaan worden gemaakt.

De stukken grond die de gemeente van Jos Jansen heeft gekregen, zijn dus nog niet definitief haar eigendom. Oegstgeest ziet nu kans zich te bevrijden van de projectontwikkelaar. Als tegenprestatie moet Jos Jansen de grond afdragen. Voor Oegstgeest wel zo prettig, omdat dan andere bouwprojecten in de wijk gestart kunnen worden en de overeenkomst met Jachthaven Poelgeest, waaraan ook de nodige financiële risico's kleven, niet in het geding komt.

Overigens is het nog lang niet zeker of het 'slimme plannetje' van B en W wordt uitgevoerd. Het college wil eerst laten onderzoeken of er geen haken en ogen aan het voorstel zitten en of het juridisch waterdicht is. Vervolgens moet de gemeenteraad er nog brood in zien.

Nancy Ubert

woensdag, 16-10-2002 :
Appartementenbouw Heemlandterras :een slepende zaak met grote gevolgen
(Oegstgeester Courant)

Terug naar persoverzicht


De bouw van de appartementen aan de Lobeliuslaan op het zgn. Heemlandterras ligt al sinds begin april dit jaar stil (foto archief AK)

Door Antoon Koch -

De gang van zaken rond de realisatie van 6 appartementen gebouwen Heemlandterras in Poelgeest is er een van lange, juridische adem geworden. Destijds werden de bouwplannen gelanceerd waarbij de tekeningen wezen in de richting van 6 gebouwen die, vanaf de Broekweg gezien, oplopen van respectievelijk 5, 6 naar 7 woonlagen voor de laatste 4. De hoogste woonlagen telkens uitgevoerd als penthouse. Bij de kopers van woningen aan de Lobeliuslaan is tijdens een bijeenkomst de suggestie gewekt dat het ging om 4 á 5 woonlagen.

De gemeente verleende, gefiatteerd door G.S., de bouwvergunning aan het Bouwbedrijf Jos Jansen dat reeds een flink deel van de bouw uitvoerde. Omwonenden zijn naar de rechter gestapt tegen de uitvoering daarvan in zeven woonlagen. Ook blijken zij het niet eens met de breedte van de gebouwen.
De rechter noemde in zijn uitspraak 6 woonlagen nog wel acceptabel en vernietigde de bouwvergunning. Daarop werd in april van dit jaar door bouwer Jos Jansen de verdere bouw op het Heemlandterras gestaakt en vroeg hij een nieuwe bouwvergunning voor 6 woonlagen. Deze is inmiddels de revue gepasseerd en kan worden verleend. Daartegenover staat dat het beroep van de gemeente en bouwer tegen de vernietiging van de éérste bouwvergunning nog in behandeling is. Intussen hebben de omwonenden van. het Heemlandterras laten weten ook tegen de tweede bouwvergunningbezwaar te zullen maken. Vorige week donderdag vond bij de Raad van State een hoorzitting plaats. Daar traden drie advocaten op namens de gemeente Oegstgeest, omwonenden en het bouwbedrijf Jos Jansen. Inmiddels heeft zich een vereniging van 'gedupeerde kopers' van de appartementen gevormd. Zij lijden financiële schade van uitstel van de bouwen verkeren in onzekerheid of hun droom nog in vervulling gaat. De schade die geleden wordt rijst de pan uit. Het bouwbedrijf derft vele duizenden euro's.
Gemeentelijk voorlichter Anholts deelde mee dat de Raad van State over 6 weken uitspraak zal doen over het beroep van de gemeente tegen de vernietiging door de rechter van de eerste bouwvergunning. Wordt dit beroep ontvankelijk verklaard dan kan de bouwer het oorspronkelijke plan verder uitvoeren. Die uitspraak is bindend. Wordt het beroep van de gemeente afgewezen dan zullen de bewoners bezwaar indienen tegen te thans voorliggende bouwvergunning omdat zij eerder te kennen gaven dat het met 5 woonlagen wel genoeg is.

zaterdag, 19-10-2002:
Officieel protest tegen bouwplan Kwaakhaven

Terug naar persoverzicht

OEGSTGEEST - Zeker tien eigenaren van huizen aan de Cornelis van Steenishof in Poelgeest hebben de gemeente Oegstgeest laten weten, dat zij over het bouwplan Kwaakhaven onacceptabel vinden. Volgens een woordvoerder van de gemeente worden de zienswijzen van bewoners niet zomaar terzijde geschoven. ,,Als we verstandig zijn, geven we gehoor aan deze kreten.'' Wanneer het een beetje tegenzit, hebben Oegstgeest en bouwer Jos Jansen er straks een probleem bij in de nieuwbouwwijk. De bezwaarmakers van de Van Steenishof zijn vastbesloten dezelfde route te volgen die hun buurtgenoten even verderop in de wijk al enige tijd aflopen. Net als de omwonenden die een langdurig juridisch gevecht zijn aangegaan tegen de bouw van zes woontorens aan de Lobeliuslaan, ook van bouwer Jos Jansen, is de 'Steenisgroep' van plan alles uit de kast te halen om te zorgen dat Kwaakhaven stukken minder volumineus wordt dan het bouwplan dat Jos Jansen heeft bedacht voor de voormalige locatie van Kwaak Watersport. Maar het hoeft niet op een juridisch gevecht uit te lopen, hoopt de gemeentewoordvoerder. ,,De plannen zijn nog niet definitief. Bovendien hebben we een paar weken geleden tijdens een informatiebijeenkomst een aantal toezeggingen gedaan.'' Bewoners bestrijden dat en geven aan dat ze op die bijeenkomst hebben gehoord, dat zij de woorden van projectleider Dost niet mochten interpreteren als een harde belofte. De bewoners nemen nu het zekere voor het onzekere en bewandelen de officiële weg. ,,De welstandcommissie heeft het getoetst, stedenbouwkundig klopt het'', aldus de gemeentewoordvoerder. ,,De ervaring van de omwonenden kan wel eens anders zijn dan het oordeel van de deskundigen.'' Vooral de hoogte van het appartementengebouw vinden de omwonenden onacceptabel. Volgens hen had de gemeente, toen zij hun huizen wilden kopen, gezegd dat Kwaakhaven een kleinschalig villawijkje werd.

dinsdag, 22-10-2002:
Wethouder Meester maakt balans op

Terug naar persoverzicht

Wethouder Meester maakt balans op 'Ik wil niet alleen op Poelgeest afgerekend worden'

OEGSTGEEST - Wethouder Rianne Meester vindt dat haar 'persoonlijk en politiek geluk' is verbonden met Poelgeest, de nieuwbouwwijk die de gemeente Oegstgeest zoveel problemen en financiële tekorten brengt. ,,Maar ik wil niet alleen op Poelgeest afgerekend worden. Mijn portefeuille is veel groter.'' ,,Met die nieuwbouwwijk is het twee stappen vooruit en een stap achteruit; dat maakt wel eens mismoedig'', zegt Meester. ,,Als er weer een beetje schot in de zaak zit, fiets ik fluitend door het dorp. Zijn er tegenslagen, dan wil ik wel eens slapeloze nachten beleven.'' In de jongste uitgave van Profiel , het partijblad van Progressief Oegstgeest, schrijft de wethouder dat zij de behoefte voelt om haar partijgenoten uit te leggen hoe zij tegen de problemen in Poelgeest aankijkt. ,,Het is een wijk waarvan planning, organisatie en uitvoering verre van goed verloopt.'' Eind 2001, toen Meester nog geen half jaar in het zadel zat, dienden de eerste financiële tegenslagen zich aan. ,,In de (na)zomer was mij al duidelijk geworden dat de bouw van deze niet zo grote, maar wel ingewikkelde woonwijk hortend en stotend verliep.'' Poelgeest is met zijn verschillende bouwprojecten geen 'hapklare brok' voor een wethouder. Meester zocht dan ook in eerste instantie de schuld bij zichzelf. Maar toen zij met de grote (financiële) problemen werd geconfronteerd, begon de wethouder te vermoeden dat er wel eens flink wat mis kon zijn met de organisatie en de uitvoering van het project. Uiteindelijk werd die vrees ook bewaarheid. De wethouder begon te graven in de materie, zo schrijft ze in het partijblad, en ontdekte dat het totaalbeeld van project Poelgeest niet bij alle betrokkenen even helder op het netvlies stond. ,,Zodat doelgericht en doeltreffend besturen en handelen bemoeilijkt werd'', verdedigt Meester haar werkwijze, die aanvankelijk door een aantal raadsleden als 'niet echt doortastend' werd betiteld. Inmiddels is er het een en ander veranderd. De bouw wordt aangestuurd door een nieuwe projectorganisatie. ,,Met meer en andere deskundigheden dan in de jaren ervoor.'' Meesters' vechtlust bereikte in maart en april van dit jaar een dieptepunt, zo maakt ze duidelijk. Na de verkiezingen bleef zij als demissionair wethouder verantwoordelijk voor Poelgeest, terwijl haar baan op de tocht stond. De college-onderhandelingen verliepen grillig en PrO dreigde in de oppositie terecht te komen. ,,Het was voor mij persoonlijk niet voor de hand liggend om de aanwezige en moeilijke problemen eens extra aan te pakken.'' Toen eenmaal duidelijk was dat Meester kon aanblijven als wethouder, keerde de motivatie terug. ,,En gelukkig is die nog steeds aanwezig.'' Voort schrijft Meester aan haar achterban: ,,Als PrO-wethouder met Poelgeest in de portefeuille, weet ik dat de negatieve berichten over de nieuwbouwwijk op mij, op onze partij en op de gemeente afstralen. Het helpt echter niet om deze problemen te ontkennen, ze aan anderen door te schuiven of eraan onderdoor te gaan.'' Want dat is voor niemand goed, stelt de wethouder, die verwacht dat ze Poelgeest de komende tijd wél op de rails krijgt. ,,Een rustig en relaxed project ligt echter niet in het verschiet; daarvoor zijn er teveel losse en onsamenhangende projectonderdelen.'' Meester wil alles op alles zetten, zegt ze om te zorgen dat ze eind 2005 een mooie wijk aan de gemeente kan overdragen.

Nancy Ubert

dinsdag, 22-10-2002 :
Rechter weigert nieuwe bouwstop woontorens

Terug naar persoverzicht

DENHAAG/OEGSTGEEST - Bouw- en ontwikkelingsmaatschappij Jos Jansen mag de zes woontorens in Poelgeest verder afbouwen. Omwonenden hebben het kort geding tegen de gemeente Oegstgeest, die vorige week de bouwvergunning uitschreef, verloren. De rechter weigert de werkzaamheden (opnieuw) stil te leggen. Of de bewoners hoger beroep tegen deze beslissing aantekenen, is nog onduidelijk. Vrijwel direct na de twee uur durende zitting, maandag in het Haagse Paleis van Justitie, deed bestuursrechter Dedel uitspraak. Volgens haar past het tweede bouwplan van Jos Jansen in het ontwikkelingsplan dat voor Poelgeest is opgesteld. De gemeente heeft terecht een nieuwe vergunning verleend voor de zes flats aan de Lobeliuslaan. De woontorens worden zes en vier lagen hoog. Advocaat Besselink die optrad namens de vijf omwonenden die het kort geding hadden aangespannen, haalde alles uit de kast om de rechtbank voor zich te winnen. Net als bij de vier eerdere zaken die de omwonenden tegen de flatbouw voerden, hamerde hij op een onaanvaardbare aantasting van het woongenot. Ook bracht hij wederom naar voren dat de kopers van de laagbouw aan de voet van de flats nooit te horen hebben gekregen dat de torens zo omvangrijk zouden worden. De vorige keer was een andere bestuursrechter niet ontvankelijk voor dit argument, Dedel bleek dat ook niet te zijn. Maar de rechter gaf de bewoners wel gelijk in hun beklag dat de torens groter uitvallen dan oorspronkelijk de bedoeling was. ,,Maar deze afwijking is te accepteren.'' Het ging er fel aan toe in de rechtszaal. Met name advocaat Scholten ontpopte zich tot een scherp vertegenwoordiger van bouwer Jos Jansen. Het niveau van de verzoekschriften van de omwonenden neemt volgens Scholten steeds 'venijniger' vormen aan. Scholten bezigde zelfs de term 'valsheid in geschrifte'. Ook raadslid Van Weeren, bezwaarmaker van het eerste uur, kreeg van Scholten een flinke veeg uit de pan. ,,Iemand die zich voor de gemeenteraadsverkiezingen kandidaat heeft gesteld met maar één doel voor ogen: het torpederen van de bouwplannen.'' Bewoner Nieuwenhuis, die zijn eigen pleidooi wilde houden, kreeg daartoe weinig ruimte. ,,Heeft u griffierechten betaald?'', vroeg rechter Dedel. ,,Nee.'' Nieuwenhuis moest aanschuiven bij het bewonersclubje en mocht alleen een kleine aanvulling geven op het verhaal van raadsman Besselink. Waren in eerdere zittingen de gemoederen hoog opgelopen, Dedel hield gisteren de wind er goed onder. ,,Laten we hier wel proberen de goede omgangsvormen te respecteren.'' Ze duldde geen enkele bemoeienis van de bewoners. De juristen moesten het met elkaar uitvechten. En dat deden ze. Beschuldigingen werden over en weer geuit en de beweringen van de ene werden door de andere partij weerlegt of genuanceerd. Volgens Besselink werkt de gemeente kritiekloos mee aan de plannen van Jos Jansen. Dat komt, zo stelde hij, doordat Oegstgeest zelf te veel betrokken is bij de aanleg van Poelgeest. Doordat het bouwbedrijf de gemeente in een wurggreep heeft, en dreigt grote claims neer te leggen, doet Oegstgeest alles om te zorgen dat Jos Jansen kan afbouwen. Daarin verloochent de gemeente haar burgers, zo stelde Besselink. Van Soest, de juridisch adviseuse van de gemeente Oegstgeest concludeerde dat de bezwaren van de bewoners 'sterk subjectief' zijn ingekleurd. ,,Wat de één breed noemt, vindt de ander smal.'' De omwonenden toonden zich na afloop van de rechtszaak diep teleurgesteld in het oordeel van de rechter. De komende dagen gaan zij zich beraden op verdere stappen. Of zij in hoger beroep gaan, hangt zeker af van de Raad van State. Haar uitspraak, die binnen vier weken verwacht kan worden, is het staartje van de rechtszaak over de eerste bouwvergunning waarmee Jos Jansen de flats niet tot zes maar tot zeven hoog kan afbouwen. Als de Raad van State in het voordeel van de gemeente en de bouwer beslist, wordt de eerste bouwvergunning weer uit te kast getrokken en valt er voor de omwonenden op geen enkele manier meer tegen woontorens te vechten.

Nancy Ubert

woensdag, 30-10-2002 :
Bergen vervuilde grond veroorzaken paniek in Oegstgeest


Terug naar persoverzicht

'Asbestsnippers waaien hier in het rond'
Het vervuilde bouwterrein aan de Lange Voort.

Foto: Hielco Kuipers

OEGSTGEEST - Een groep inwoners van Oegstgeest maakt zich ernstig zorgen over de bergen met asbest en zware metalen vervuilde grond, die aan het einde van de Lange Voort vlakbij de Haarlemmertrekvaart liggen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er totaal geen reden tot paniek. Aan de brug die de Lange Voort met de nieuwbouwwijk Poelgeest gaat verbinden, wordt sinds een paar weken gebouwd. Een deel van de grond waar de brug komt te liggen, is vervuild met zware metalen en asbest. Een 'erfenis' van jachthaven Welgelegen, die daar vroeger was te vinden. De verontreinigde grond is inmiddels afgraven en ligt al weken klaar om afgevoerd te worden. De vuilhopen zijn te vinden aan het begin van het bouwterrein, op nog geen twintig meter afstand van woonhuizen. Volgens de omwonenden is elke dag dat die asbesthopen blijven liggen er één teveel. 's Avonds is het helemaal een luguber gezicht, vinden ze. ,,Dan zijn de hekken tot het bouwterrein gesloten en kijk je tegen schreeuwende paniekborden en een gifgeel lint aan. De gemeente had moeten regelen dat de vervuilde grond direct werd afgevoerd'', vindt M. Tonino, die namens de omwonenden het woord voert. Tonino heeft bij het bedrijf waar hij werkt ook te maken gehad met een met asbest vervuild terrein, en weet daarom uit eigen ervaring dat op een andere manier gewerkt kan worden, zegt hij. Volgens de woordvoerder van Oegstgeest werkt de gemeente keurig volgens het boekje. ,,De grond wordt eerst in depot gezet en later afgevoerd. We doen niets wat niet mag of gevaarlijk zou kunnen zijn.'' De omwonenden zijn daardoor allerminst gerustgesteld. De bergen vervuilde grond zijn afgedekt met zwart plastic. De wind wil dat plastic wel eens losrukken, met als gevolg dat de grond de tuinen en de straten in waait. Tonino: ,,Met die storm van afgelopen weekeinde, hebben we echt herhaaldelijk moeten bellen voordat het plastic weer werd vastgezet. De stukken vervuilde aarde en asbestsnippers vlogen over straat. En het was niet de eerste keer dat dit gebeurde. Sinds de afgraving is begonnen, waait hier regelmatig gifgrond rond.'' De gemeentewoordvoerder bestrijdt met klem dat dit schadelijk is voor de volksgezondheid. Het percentage vervuiling in de grond is bij wijze van spreken te verwaarlozen, luidt de boodschap. ,,Nee, er is echt niks aan de hand. Trouwens, donderdag worden de depots weggehaald.'' ,,Eerst zien en dan geloven'', reageert Tonino. ,,Twee weken geleden kregen we te horen dat de grond op 14 oktober afgevoerd zou worden. Sindsdien is er alleen maar een berg bijgekomen.'' Tonino vermoedt dat het een 'centenkwestie' is. ,,Iedereen weet dat de aanleg van Poelgeest een miljoenenstrop oplevert. Waarschijnlijk hoopte de gemeente dat zij de grond kon hergebruiken. Dat had uiteraard in de kosten gescheeld. Vandaar die depots. Nu de vervuiling ernstig blijkt te zijn, moet de grond alsnog afgevoerd worden. Maar wie zijn daarvan de dupe? De burgers.'' De bewoners verwijten Oegstgeest 'onzorgvuldigheid'. ,,De gemeente had ons netjes moeten informeren over de gang van zaken'', vindt Tonino. ,,Pas nadat wij zelf aan de bel trokken, vond men het noodzakelijk ons op de hoogte te stellen van de aard van de vervuiling. Die manier van handelen wekt argwaan en verontrusting.''

Nancy Ubert

vrijdag, 01-11-2002:
Oegstgeest bevrijd uit wurggreep Jos Jansen

Terug naar persoverzicht

Alleen VVD tegen terugkoopregeling

OEGSTGEEST - Oegstgeest heeft zich voor een groot deel bevrijd uit de wurggreep van projectontwikkelaar Jos Jansen. Met alleen de stemmen van oppositiepartij VVD tegen heeft de gemeenteraad gisteravond een 'gewaagd' plan goedgekeurd, dat de verkoop van de flats aan de Lobeliuslaan in Poelgeest weer op gang moet brengen. In ruil voor dit 'ridderlijke' gebaar ziet Jos Jansen af van schadeclaims. De 'soap' rond de zes woontorens in de nieuwbouwwijk van Oegstgeest is vooral bepaald door rechtszaken. Momenteel wachten de spelers het oordeel van de Raad van State in spanning af. Mag Jos Jansen straks toch woontorens van zeven lagen hoog bouwen? Het lange juridisch gevecht heeft onder meer tot gevolg gehad, dat kopers zich hebben teruggetrokken. Nieuwe kopers staan niet in de rij. Jos Jansen is daardoor in financiële problemen gekomen. Zelf zegt het bouwbedrijf dat de ellende wel meevalt, maar wethouder Meester acht het niet ondenkbaar dat de bouwer failliet gaat aan het gesteggel rond de woontorens. Een bankroet van Jos Jansen betekent ook een miljoenenstrop voor Oegstgeest. Vandaar dat reddingsplan. Doordat Oegstgeest zich garant stelt voor een terugkoopregeling, worden meer potentiële kopers over de streep getrokken, krijgt Jos Jansen meer financiële armslag en hoeft Oegstgeest niet te vrezen dat zij wordt geconfronteerd met een nieuwe miljoenenstrop. Dat het reddingsplan Oegstgeest geen geld kost is overigens niet zeker, zo lieten de politieke partijen in hun beraadslagingen doorklinken. Eegdeman, fractievoorzitter van Leefbaar Oegstgeest: ,,Ik hoop niet dat het slechtste scenario van dit plan waarheid wordt.'' Maar de voordelen wegen zwaarder dan de nadelen, vindt de meerderheid van de raad. Oegstgeest krijgt de regie over de nieuwbouwwijk terug, doordat het bouwbedrijf claims laat vallen en een mogelijk faillissement van Jos Jansen wordt afgewend, hoopt de gemeenteraad. Fractievoorzitter Klaver van Progressief Oegstgeest beseft ook dat het reddingspan de gemeente heel veel geld kan gaan kosten, maar verdedigt de goedkeuring van zijn fractie met de boodschap dat of je het nu niet of wel doet, je beslissing altijd slecht is. ,,De tijd is rijp om een daad te stellen.'' CDA, PrO en LO verweten de VVD gisteravond, dat die partij niet wenst in te stemmen met het terugkoopplan. Maar volgens VVD-fractievoorzitter Van Bellen was de besluitvorming niet zorgvuldig. Het college had in samenspraak met de projectleider van Poelgeest het plan bedacht, maar wilde dit nog juridisch laten toetsen. Daardoor hadden raadsleden maar drie dagen de tijd om de conclusie van de onafhankelijk adviseur te bestuderen. Overigens was het debat over het reddingsplan gisteravond doorspekt met cryptische uitspraken. Het stuk waarover de raadsleden spraken, had het stempel 'vertrouwelijk'. Raadsleden mochten er uitsluitend over praten zonder man en paard te noemen. ,,Maar een goed verstaander heeft maar een half woord nodig'', zei een geïnteresseerde burger na afloop.

Nancy Ubert

woensdag, 06-11-2002
Weer diefstal bouwmateriaal in Poelgeest

Terug naar persoverzicht

OEGSTGEEST - Hoofdaannemer Eric Bodmann van advies- en ingenieursbureau Oranjewoud is nijdig. Voor de tweede keer binnen drie weken hebben dieven hun slag geslagen in 'de achtertuin' van nieuwbouwwijk Poelgeest, waar Bodmann en zijn medewerkers in opdracht van de gemeente Oegstgeest aan het werk zijn. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen na een eerdere diefstal zijn vannacht een kettingzaag, een aggregaat en handgereedschap gestolen. Bovendien levert een opengebroken keet Oranjewoud een behoorlijke schadepost op. ,,Ik weet het zeker, het zijn dezelfde gasten die ruim twee weken geleden ook materiaal van ons gestolen hebben'', zegt Bodmann, die vanmorgen tevergeefs buurtbewoners heeft aangesproken met de vraag of zij iets van de diefstal hebben gemerkt. De aannemer weet zeker dat de daders vannacht na half elf het terrein zijn opgekomen. ,,We hadden onze keet expres dicht bij de bewoonde wereld gezet. De huisarts kan vanuit zijn tijdelijk onderkomen bij wijze van spreken bij ons naar binnen kijken en de dokter heeft tot half elf dienst gehad.'' Bodmann is ervan overtuigd dat de dieven precies wisten wat ze hebben wilden. ,,Spullen die ze niet konden gebruiken hebben ze laten liggen. Ze hebben duidelijk verstand van gereedschap. Ze zijn puur op het materiaal uit geweest.'' De eerste keer was dat ook het geval. Toen werd onder meer een speciale boormachine gestolen, die voor het plaatsen van damwanden wordt gebruikt. Oranjewoud is aan het werk in de polders achter Poelgeest. Die worden in opdracht van de gemeente Oegstegeest heringericht. ,,Vandaag komt er nog weinig terecht van werken, maar morgen draaien we weer op volle toeren'', zegt Bodmann. De keet waar het gereedschap ligt is met kracht opengebroken. ,,Na die eerste diefstal hadden we nota bene een stalen constructie aangebracht om te zorgen dat dieven niet meer bij het slot konden komen. Het staal is gewoon losgeramd.'' De vorige keer lieten de daders de schaftkeet heel, maar vannacht moest die er ook aangeloven. De zijkant, bij het raam, is totaal vernield. Bodman schat de braakschade op zo'n 3.000 euro. Daar komen de kosten voor nieuw materiaal en gereedschap bovenop. ,,We zijn nu bezig om nieuw materiaal te verzamelen. De verzekering dekt de diefstal niet. De spullen die zijn meegenomen worden aangeduid als handgereedschap en dat staat niet vermeld in de polisvoorwaarden.''

Nancy Ubert

zaterdag, 23-11-2002
Bodem Kwaakhaven flink verontreinigd

Terug naar persoverzicht

'Gevaar voor gezondheid minimaal'

OEGSTGEEST - De gemeente Oegstgeest vreest dat de grond waarop vroeger jachtwerf 'De Kwaak' stond, flink is verontreinigd. Om welke verontreiniging het precies gaat en hoe ernstig de vervuiling is, wordt pas in januari duidelijk. Eerst moet uitgebreid bodemonderzoek worden gedaan. Kwaakhaven maakt officieel geen deel uit van Poelgeest, maar grenst wel direct aan de nieuwbouwwijk. In een paar gevallen loopt het terrein zelfs over in de achtertuin van buurtbewoners. Omwonenden hoeven niet bang te zijn dat hun gezondheid wordt bedreigd, zegt de gemeentewoordvoerder. Gistermiddag is met spoed een brief naar de bewoners uitgegaan. Daarin staat ook te lezen dat de gevolgen voor de volksgezondheid 'minimaal' zijn. Toch zijn er wel risico's. De metalen zijn schadelijk als je daarmee intensief in aanraking komt en helemaal als je ze binnenkrijgt. Kleine kinderen willen wel eens in de aarde wroeten of zelfs grond eten. De gemeente raadt de bewoners aan hun kinderen niet op het terrein te laten spelen. Omdat er sprake is van mogelijk ernstige bodemverontreiniging, wordt in opdracht van de Milieudienst West-Holland een aanvullend onderzoek gedaan. Op basis van de uitkomsten hiervan moet een saneringsplan worden bedacht. De bodemsanering neemt zeker vier tot zes maanden in beslag. Het terrein van 'De Kwaak' is omgeven door een sloot, met uitzondering van het stuk naar de achtertuinen van de Cornelis van Steenishof. Het betreden van het verontreinigde terrein is daardoor niet vanzelfsprekend. Vooralsnog wordt 'de Kwaak' niet met hekken afgesloten. Mocht aanvullend onderzoek aantonen dat strengere maatregelen nodig zijn, dan gaat de gemeente daar alsnog voor zorgen. Het is de bedoeling dat projectontwikkelaar Jos Jansen in het derde kwartaal van 2003 huizen gaat bouwen op de voormalige plaats van Kwaak Watersport. Projectleider L. van der Vos van het Rijpweteringse bouwbedrijf is verrast door het nieuws. ,,Ik ben verbaasd en dat is nog heel zacht uitgedrukt. Op het terrein ligt een puinlaag. In puin zul je altijd metalen aantreffen. Dat kun je zien als vervuiling die afgevoerd moet worden, maar je kunt het puin ook gebruiken als bouwstof voor wegen. Wij hebben bij de gemeente Oegstgeest een plan ingediend om het puin deels opnieuw te gebruiken en deels te ruimen. Wij hebben namelijk ook onderzoek gedaan en volgens onze bevindingen is de laag onder het puin helemaal schoon.'' Van der Vos neemt na het weekeinde contact op met de gemeente, want hij wil het naadje van de kous weten. ,,Als blijkt dat de grond toch ernstig is vervuild, moet het terrein natuurlijk gesaneerd worden. Hoe het ook loopt, in de planning hebben we daar rekening mee gehouden. Bang voor bouwvertraging ben ik voorlopig niet.''

Nancy Ubert

vrijdag, 29-11-2002
Politiek Oegstgeest mild over procedurefout woontorens

Terug naar persoverzicht

OEGSTGEEST - De Raad van State is niet alleen van mening dat de woontorens in Poelgeest niet hoger dan zes verdiepingen mogen worden, maar vindt ook dat burgemeester en wethouders van Oegstgeest in strijd met de wet op de ruimtelijke ordening hebben gehandeld. Zij hadden de gemeenteraad moeten vragen om het bestemmingsplan zo aan te passen, dat de bouw van de woontorens mogelijk werd. De Raad van State constateert dat dat niet is gebeurd.

Dat deze procedurefout ook betekent dat de raad onvoldoende is ingelicht, daar ligt een meerderheid van de raad niet wakker van. Het enige gevolg is, dat Oegstgeest opdraait voor de proceskosten. Die zijn niet hoog, maar advocaat Besselink van de bewoners was wel tevreden dat hij op dat punt gelijk kreeg. De vraag is wat de Oegstgeestse politici met dit 'nieuws' gaan doen. Totaal onverwacht komt het niet, want wethouder Meester heeft de raad al eerder laten weten dat er 'waarschijnlijk' procedurefouten zijn gemaakt. Fractievoorzitter Klaver van Progressief Oegstgeest, Meesters eigen partij, vindt mede daarom dat er verder niet meer over gepraat hoeft te worden. ,,Nu nog iets doen met een fout uit het verleden? Dan wil je er alleen maar politieke munt uit slaan.'' Feit is wel dat de Raad van State officieel bevestigt, dat de gemeente haar werk niet netjes heeft gedaan. CDA-fractievoorzitter De Kok reageert met de woorden 'dom, onhandig en onnodig'. ,,Maar dit gedoe stamt nog uit een pré-Meesterperiode'', vergoelijkt hij. ,,Dus ik kan en wil het de huidige wethouder niet aanrekenen.

Meester weet als geen ander hoe gevoelig Poelgeest ligt. Dit toont weer eens aan dat we missers, ook op dit administratieve niveau, absoluut niet kunnen hebben. Ik hoef haar daarvan niet te overtuigen. Dat weet ze zelf wel.'' ,,We houden de wethouder nog even uit de wind'', aldus Eegdeman, fractievoorzitter van Leefbaar Oegstgeest. ,,Maar in januari wordt het spannend. Dan moet ze ons de exacte cijfers van Poelgeest overleggen, en als daarbij ook maar iets niet klopt zijn wij geen aardige coalitiepartner meer. Meester zit gewoon met een heel vervelende erfenis. Steeds als we denken dat we alles boven water hebben, komt er weer iets aan de oppervlakte drijven. En dan zitten we in de raad weer tegen elkaar te blazen. Wat die procedurefout betreft: laten we er alsjeblieft van leren. We moeten veel voorzichtiger worden. Eerlijk gezegd maak ik me veel meer zorgen over een andere kwestie die met de woontorens heeft te maken. Als de omwonenden doorprocederen, kan ons zwaar weer boven het hoofd hangen. In het hoger beroep over de eerste bouwvergunning hebben ze hun gelijk gehaald, wat gebeurt er met die tweede rechtsgang?''

Huizing, fractievoorzitter van oppositiepartij VVD, is de problemen in Poelgeest meer dan zat. ,,De problemen in Poelgeest worden alleen maar groter. Vorige week die bodemvervuiling van Kwaakhaven, en deze week dit weer. Dit alles bevestigt onze eerdere stelling dat wethouder Meester niet alleen de problemen niet weet op te lossen, maar zelfs groter maakt. Ik heb regelmatig gevraagd om alles op tafel te leggen, zodat de raad kan helpen het een en ander in goede banen te leiden. Helaas heeft de VVD geen meerderheid. En de coalitiepartijen geven de wethouder nog steeds het voordeel van de twijfel.''

Nancy Ubert

donderdag, 05-12-2002
In Poelgeest stapelen de problemen zich op

Terug naar persoverzicht

Angst voor claims beheerst gemeente Oegstgeest

OEGSTGEEST - De angst voor een enorme financiële strop zit er goed in bij de Oegstgeestse politiek. De problemen in de nieuwbouwwijk Poelgeest stapelen zich op. De omwonenden van de woontorens aan de Lobeliuslaan hebben weer een kort geding aangespannen. Dat dient maandag. De kans bestaat dat de rechter de bouw opnieuw stil legt. Bouwer Jos Jansen deponeert dan hoogstwaarschijnlijk claims bij de gemeente.

Ook met het nieuwe deelplan Kwaakhaven lijkt de gemeente af te stevenen op een strop. Onderdeel van dat plan is een woontoren van zeven etages. Die zou in strijd zijn met mondelinge toezeggingen van ambtenaren aan bewoners van de Cornelis van Steenishof. Bij de koop van hun huis was hen verzekerd dat er op de Kwaakhaven alleen laagbouw zou komen.

En dan is er nog de vervuiling van de Kwaakhaven, waarbij na de ontdekking fouten zijn gemaakt. Het is nog onduidelijk wat dit voor financiële gevolgen heeft voor de gemeente.

Fractieleider Eegdeman van Leefbaar Oegstgeest sloeg gisteren in een commissievergadering met name alarm over de woontorens. Hij vreest dat de omwonenden van de torens opnieuw gelijk krijgen, met als gevolg dat de bouw wordt stilgelegd. ,,En dat gaat de gemeente heel veel geld kosten.'' De rechter heeft de eerste bouwvergunning voor de flats vernietigd.

De rechter bepaalde dat de flats zes lagen mogen worden, en niet zeven. Die uitspraak is gebaseerd op het ontwikkelingsplan voor Poelgeest. Volgens Eegdeman hebben de omwonenden nog iets om de gemeente mee om de oren te slaan. ,,In het ontwikkelingsplan staat iets over twee woningen per bouwlaag. Maar Jos Jansen bouwt er tweeënhalf per laag.''

Volgens Eegdeman dreigt het in Poelgeest zo uit de hand te lopen, dat de gemeente er verstandig aan zou doen om met de bezwaarmakers te gaan praten over een schadevergoeding. ,,De bewoners hebben ooit een bemiddelingsvoorstel gedaan. Je zou van een hoop trubbels af zijn als je daar toch op ingaat.'' Wethouder Meester, die zwaar onder vuur lag, wilde daar niet op vooruitlopen. Zij stelde voor de uitspraak van de rechter af te wachten en in beslotenheid met de raad verder te praten. Daarmee kon de commissie leven.

Meer moeite hadden de raadsleden met de procedure voor de bouw van het nieuwe deelplan Kwaakhaven. Hier moeten 44 eengezinswoningen komen en een woontoren van zeven lagen. De raadsleden weigerden gisteravond om de procedure voor de bouw in gang te zetten. Ze willen van de wethouder weten hoe het daar zit met claims. Die helderheid kon Meester niet geven. Ze erkende wel, dat het bouwplan er anders uitziet dan de bewoners van de Cornelis van Steenishof destijds is voorgespiegeld.

Volgens de wethouder past het huidige bouwplan wel in de omgeving. Ze peinst er niet over de woontoren te schrappen. Dat verwonderde VVD'er Huizing niet. Hij is ervan overtuigd dat de toren nodig is om het financiële plaatje voor de Kwaakhaven rond te krijgen. Volgens Meester is de toren een 'wezenlijk onderdeel' van het plan. ,,We doen het héle plan of we doen het hele plan niet.''

Judy Nihof