De wijk Poelgeest is regelmatig in het nieuws.
Hier een bloemlezing van artikelen uit het Leidsch Dagblad (tenzij anders vermeld).

Duizenden euro's voor onderzoek naar miljoenenschuld Poelgeest
vrijdag, 28-03-2003


Terug naar persoverzicht

OEGSTGEEST - De raadsleden van Oegstgeest halen vast 40.000 euro uit de gemeentekas om een onderzoek te beginnen naar de miljoenenschuld die met nieuwbouwwijk Poelgeest is ontstaan. Volgens fractievoorzitter Eegdeman van Leefbaar Oegstgeest, de grootste partij van het dorp, wordt die studie nog een hele kluif, omdat nu al duidelijk is dat er documenten ontbreken.

De voltallige gemeenteraad wil weten hoe het mogelijk is dat een miljoenenschuld is ontstaan en wie daarvan de schuld kunnen krijgen. Onder leiding van onafhankelijk Oegstgeestenaar Martin van Rooijen gaat een speciale raadscommissie de geschiedenis van nieuwbouwwijk Poelgeest onder de loep nemen. Een extern bureau doet het voorwerk en neemt het archief door. Het onderzoek begint bij de periode waarin de plannen voor Poelgeest zijn gesmeed.

Volgens Eegdeman moet het mogelijk zijn om over drie maanden met de eerste conclusies te komen. Op basis daarvan wordt het verdere verloop van het onderzoek bepaald. De kans is groot dat de raad dan weer geld nodig heeft voor de 'miljoenenstudie'.

De fractievoorzitters van de VVD, het CDA en Progressief Oegstgeest nemen plaats in de onderzoekscommissie. Zij zijn alle drie na de laatste verkiezingen nieuw in de raad gekomen. Eegdeman draait al een tijdje mee en trekt zich daarom terug. ,,Ik heb immers meebeslist over Poelgeest.'' Wie Leefbaar Oegstgeest in zijn plaats gaat vertegenwoordigen is nog niet helemaal duidelijk. De raadsleden Van Dijk en Van Roij hebben beiden aangegeven voor de klus beschikbaar te zijn.

De gemeenteraad van Oegstgeest maakt de komende tijd overigens geen woorden meer vuil aan de bezuinigingen die burgemeester en wethouders voor nieuwbouwwijk Poelgeest hebben bedacht. Half mei wordt een speciale hoorzitting gehouden waarop alle burgers van Oegstgeest hun grieven en ideeën mogen uiten. Daarna willen de partijen pas beslissen waarop bezuinigd gaat worden en op welke manier het dorp extra geld gaat verdienen.

Het CDA betreurt het dat zijn wethouder De Ruijter niet van de raad krijgt te horen welke bezuinigingsplannen bij voorbaat gedoemd zijn te mislukken. De Blaeij (CDA): ,,Je kunt hem toch niet laten trekken aan een dood paard?'' De wethouder zelf is evenmin gelukkig: ,,De hele ombuigingsoperatie loopt al een tijd zonder dat er harde besluiten worden genomen. Ik heb geen zin om ombuigingen te onderzoeken die nooit een meerderheid kunnen halen. Echter, de raad is van mening een integrale afweging te moeten maken. Dat respecteer ik, maar ze zullen toch een keer moeten kiezen. Wel is het zo dat de raad voorbijgaat aan het feit dat ik nu even niet verder kan.''

Klaver (PrO) is van mening dat de wethouder heel goed zelf kan inschatten of hij aan een dood paard sjort of niet. Ook de VVD is onvermurwbaar. Die partij wil eerst naar de burgers luisteren, dan alle voors en tegens tegen elkaar afwegen en uiteindelijk beslissen. PrO en VVD en Leefbaar Oegstgeest laten overigens wel duidelijk weten dat Poelgeest niet als enige mag bloeden voor het miljoenentekort.

Bouwplan Kwaakhaven in de ijskast
vrijdag, 28-03-2003

Terug naar persoverzicht

OEGSTGEEST - Het bouwplan Kwaakhaven in de Oegstgeestse nieuwbouwwijk Poelgeest, is voorlopig van tafel. Tijdens een tumultueus verlopen raadsvergadering kreeg Leefbaar Oegstgeest op de valreep de steun van de VVD om een stokje te steken voor het omstreden plan van projectontwikkelaar Jos Jansen.

Het bouwbedrijf krijgt het besluit van de gemeenteraad vrijdag te horen van Poelgeest-projectleider Dost. Het contract dat de gemeente met de projectontwikkelaar heeft gesloten, biedt Jos Jansen de kans een forse schadeclaim in te dienen. Zoals bekend staat Oegstgeest bij de ontwikkeling van de wijk Poelgeest al meer dan 15 miljoen euro rood.

'Kwaakhaven', dat Jos Jansen heeft bedacht en volgend jaar wil bouwen op de voormalige locatie van de Kwaak Watersport, is al maanden onderwerp van discussie in de gemeenteraad. De raadsleden klaagden daarbij dat wethouder Meester (Progressief Oegstgeest) geen duidelijke informatie verschafte. Huiseigenaren van woningen aan de Cornelis van Steenishof, die straks tegen Kwaakhaven moeten aankijken, hebben de afgelopen tijd massaal protest aangetekend tegen het plan. Vooral de hoogte van het appartementengebouw vinden ze onacceptabel.

Nancy Ubert

De juiste spirit ontbreekt
vrijdag, 04-04-2003

Terug naar persoverzicht


Marianne Meester, foto Henk Bouwman

Haar dossierkennis is groot. Data, feiten, details. Feilloos weet ze die te reproduceren, zo blijkt telkens op de raadsvergaderingen. Maar dat is niet genoeg voor een bestuurder van een kleine gemeente die met grote (financiële) problemen kampt.

Wethouder Rianne Meester (Progressief Oegstgeest) werd gisteravond zwaar onder vuur genomen door Leefbaar Oegstgeest en in mindere mate de VVD. De raadsvergadering mondde bijna uit in een persoonlijke tragedie voor een vrouw die best wil besturen, maar bij wie het aan politiek gevoel ontbreekt. Leefbaar Oegstgeest, dat samen met CDA en PrO het college vormt, diende gisteravond een motie van afkeuring in. Om die na uren overleg in achterkamertjes weer terug te trekken.

De coalitie stond op springen en dat wilde LO niet op haar geweten hebben. Oppositiepartij VVD zegde eind januari al het vertrouwen op in de wethouder. In twee maanden tijd heeft Meester dus twee frontale aanvallen moeten pareren. Maar ze houdt stug vol en blijft op het pluche zitten. "Ik wil niet alleen op Poelgeest afgerekend worden, mijn portefeuille is veel groter'', zei Meester in oktober 2002. Op dat moment waren de problemen in de nieuwbouwwijk al enorm.
"Ik heb die problemen slechts zichtbaar gemaakt.'' Nog geen half jaar later bleek dat Meester wel degelijk een blunder in Poelgeest heeft begaan. De wethouder, milieukundige nota bene, probeerde goedkoop uit te zijn door voor een zacht prijsje grond te kopen op het terrein van een jachthaven. In Oegstgeest zijn wethouders naar huis gestuurd die heel wat minder op hun kerfstok hadden. Meester zit nog niet zo lang in het zadel. Ze nam in mei 2001 het roer over van Guus van Elsen, die toen voor een andere loopbaan koos. De milieukundige presenteerde een indrukwekkend cv, waarmee ze volgens de PrO-fractievoorzitter van dat moment, Maarten Noort, naadloos aansloot op haar voorganger. Politieke ervaring had ze totaal niet en met lokale perikelen had ze zich nog nauwelijks bemoeid. Geen punt, vond haar partij. Bovendien liep de aanleg van Poelgeest voortvarend, aldus de overdracht van Van Elsen.

Een half jaar later waren de rapen gaar en dienden de eerste miljoenentekorten zich aan. Van Elsen onthield zich van commentaar. "Voor vragen moet je bij mijn opvolgster zijn.'' Guus van Elsen overleed totaal onverwacht in maart 2002. Meester vindt het 'niet kies' haar voorganger direct of indirect verantwoordelijk te stellen voor missers. Van Elsen kan zich immers niet meer verdedigen. De regels der wellevendheid: Meester eerbiedigt die als geen ander als het om collega's gaat.
Door vriend en vijand wordt ze getypeerd als betrouwbaar, consciëntieus en intelligent. Al die mooie eigenschappen ten spijt is het de vraag of Rianne Meester genoeg in huis heeft om haar termijn als wethouder uit te zitten. Zo hebben eens tijdens een raadvergadering een uur lang bewoners van Poelgeest ingesproken over de ellende waarmee zij kampen in hun nieuwbouwwijk. Meester ging er niet op in.

Met het intellect zit het wel goed; het is de juiste spirit die ontbreekt. Een wethouder zonder aanleg voor open communicatie, zonder het vermogen in te spelen op de gevoelens die bij raad en bij de bevolking leven en zonder politiek talent is nu eenmaal een slecht bestuurder.

Nancy Ubert

Wethouder overleeft motie van afkeuring
vrijdag, 04-04-2003


Terug naar persoverzicht

College Oegstgeest wankelt

OEGSTGEEST - Het scheelde niet veel of het college van Oegstgeest was donderdag gevallen. Coalitiepartij Leefbaar Oegstgeest diende een motie van afkeuring in tegen wethouder Meester van Progressief Oegstgeest. PrO vatte dat op als een regelrechte aanval en een duidelijk gebaar van wantrouwen. Fractievoorzitter Klaver speelde het keihard. ,,Terugtrekken die motie of de verregaande consequenties accepteren'', zei hij. Maar na twee uur van achterkamertjespolitiek was het college toch nog gered.

,,Ik ben nu eenmaal geen super-projectwethouder'', verdedigde Meester de blunder die zij in Poelgeest heeft begaan. Meester kocht er vervuilde grond, terwijl zij had kunnen weten dat die zwaar verontreinigd was. Over die grove misser was al uitgebreid gedebatteerd. Gisteravond deed de gemeenteraad die discussie nog eens dunnetjes over.

Meester bekende duidelijk schuld. Voor het CDA was daarmee de kous af. De wethouder is al genoeg 'gestraft', vonden de christen-democraten. Ze heeft haar portefeuille moeten overdragen aan collega De Ruijter.

Dat zij de raad verkeerd heeft geïnformeerd, kost de gemeenschap minimaal 400.000 euro. ,,Ik vind dat ik dit als raadslid niet voorbij kan laten gaan'', zei fractievoorzitter Eegdeman van Leefbaar Oegstgeest, en hij diende zijn motie in. De raad moest bij die grondaankoop onder druk een besluit nemen, op basis van onvolledige en onjuiste informatie. Terwijl Meester had moeten en kunnen weten dat het allemaal niet kosjer was. ,,Uitdrukkelijke afkeuring'', zei Eegdeman over zijn motie.

Oppositiepartij VVD, die eind januari al het vertrouwen in de wethouder van ruimtelijke ordening opzegde, porde het politieke vuur op. Fractievoorzitter Huizing: ,,Wie zijn billen brandt moet maar op de blaren zitten.''

LO vormt met elke partij in de raad een meerderheid. Het werd de progressieven dan ook erg heet onder de voeten. Hoewel Eegdeman enkele malen benadrukte dat hij zichzelf verwijt dat hij niet alert genoeg is geweest, en de motie ook voor de raad was bedoeld, pikte zijn collega Klaver het niet dat Meester werd 'geschoffeerd'. ,,Besturen is verantwoordelijkheid nemen'', bitste hij. ,,Dit is een ernstige zaak. Vertrouwen ligt keihard op tafel. Wat wil LO nu met zo'n motie? Als die blijft liggen, zit er niets anders op onze conclusies te trekken.'' De crisis was een feit.

Twee uur lang was de vergadering geschorst. Raadsleden reden door het gemeentehuis. Van het zaaltje van LO, via het hok van PrO naar de kamer van burgemeester Timmers, die trachtte te bemiddelen.

De drie collegepartijen werden het uiteindelijk eens. Het CDA diende een nieuwe motie in. Een motie zonder naam, met 'een blik op de toekomst'. Met uitspraken als 'De raad heeft vertrouwen dat het college Poelgeest op een meer zorgvuldige en alerte wijze zal voltooien' en 'Oegstgeest is gebaat bij daadkrachtig en continu bestuur'.

Daarmee konden de wethouders blijven zitten. En Eegdeman had zijn zin. Hij wilde absoluut tegenover de bevolking van Oegstgeest een daad stellen. Klaver was ook niet ontevreden, want zijn wethouder bleef buiten schot.

De liberalen, die al langer geen vertrouwen meer hebben in de daadkracht van B en W, steunden de nieuwe motie niet. Ze kregen steun van twee LO'ers. Huizing: ,,Wat hebben we nu de hele avond zitten doen? Niets! Met z'n allen geconcludeerd dat de muren wit zijn. We zijn nog net zo ver als toen we aan deze vergadering begonnen.''

Nancy Ubert

Poelgeest krijgt vruchtbaarheid en kracht cadeau
zaterdag, 19-04-2003


Terug naar persoverzicht

Eik Donar wordt geplant. Centimeter voor centimeter gaat de boom de grond in. Foto: Mark Lamers

OEGSTGEEST - Symbolische vruchtbaarheid. Dat is de Oegstgeestse nieuwbouwwijk Poelgeest gistermiddag geschonken. Twee volwassen bomen zijn geplant in het plantsoentje aan het einde van de J.P. Thijssenlaan. Een linde; die volgens de Germanen veel te maken heeft met Freya, de godin van de vruchtbaarheid, en een eik, die met zijn mannelijke kracht en viriliteit oppergod Donar vertegenwoordigt, Het 'liefdespaar' komt recht uit het hart van Oegstgeest. De Lange Voort gaat op de schop voor de bouw en renovatie van het winkelcentrum. De linde en de eik stonden daar in de weg. Omhakken was een slecht scenario. Gisteren zijn de bomen dan ook verhuisd. Niet alleen Poelgeest werd verblijd met 'tweedehandsjes', ook het Hofbrouckerpark kreeg een aantal exemplaren.

Huib Sneep, eigenaar van BSI Bomenservice dat de omvangrijke klus voor zijn rekening nam, noemde het 'heel toepasselijk' dat de linde en de eik voortaan samen - en ook nog dicht bij elkaar - in Poelgeest staan. ,,Per slot van rekening is de nieuwbouwwijk van Oegstgeest nog lang niet afgebouwd en kan de bevolking hier nog flink groeien.'' Vol enthousiasme vertelde hij het publiek dat naar de werkzaamheden was komen kijken, het verhaal van de Germaanse symboliek. ,,Vroeger danste men om de linde, nu weten jullie meteen waarom.''

Aan burgemeester Timmers de eer om de machine te bedienen, die de linde in de grond zette. ,,Wat gaat die burgemeester vakkundig te werk'', vond een toeschouwer die dat nauwlettend volgde. ,,Alsof ze nooit iets anders doet.''

Omdat het planten van de eik een extra ingewikkelde klus was, mocht Timmers bij die boom slechts toekijken. ,,Een prachtig exemplaar'', roemde Sneep de ongeveer 30 jaar oude eik. ,,Met een doorgaande rechte stam. Dat zie je niet vaak. Dit is een strakke.'' Terwijl de boom centimeter voor centimeter de grond in ging, schoten buurtkinderen met waterpistolen de wortels nat. Toen de eik eenmaal fier op zijn plaats stond, kon de burgemeester aan de slag om de rest van het gat te dichten. Vlug drukte ze projectleider Dost en een paar kinderen ook een schep in de hand. Tuinieren doet Timmers liever niet alleen.

De Jac. P. Thijsselaan groeit voorzichtig uit tot een idyllische lange lindelaan. De twee rijen lindebomen zijn eind vorig jaar geplant. Wie daartussen loopt, ziet voortaan aan het einde eik Donar wuiven. Schuin achter hem staat 'zijn' linde. ,,Ze hebben naar elkaar geknipoogd'', wist een jongetje met stelligheid aan zijn moeder te vertellen.

Nancy Ubert

College Oegstgeest wil verdienen met bouwen
zaterdag, 26-04-2003


Terug naar persoverzicht

OEGSTGEEST - Bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Om het reusachtige miljoenentekort van Oegstgeest weg te werken, willen burgemeester en wethouders voor projectontwikkelaar gaan spelen. In het plan 'Oegstgeest voor Poelgeest', dat de raadsleden vrijdag kregen, staan bouwvoorstellen waarmee veel geld kan worden verdiend.

Oegstgeest koestert zijn groen. Toch wil het college een aantal 'lege' plekken gaan bebouwen. De bouw van nieuwbouwwijk Poelgeest heeft, zoals bekend, een tekort opgeleverd van 15 miljoen euro. Als er niets gebeurt, loopt dat op tot bijna twintig miljoen. Eerder hebben B en W voorstellen gedaan om te bezuinigen in de wijk zelf. Nu presenteren zij plannen die heel Oegstgeest aangaan.

Aan de oever van het Oegstgeesterkanaal, nabij de brug naar Haaswijk en aan de kant van de President Kennedylaan kunnen appartementen gebouwd worden. Volgens het college passen 'torentjes' wel in de omgeving. De ongeveer 24 appartementen kunnen binnen twee tot vijf jaar betrokken worden. De groenstrook bij de Paetslaan/Brouckhovenlaan leent zich voor twee eengezinswoningen die in de wijk met vrijstaande villa's in de visie van B en W goed passen. Omdat de grond goed te bebouwen is, zouden de huizen er binnen twee jaar kunnen staan.

In de wijk Morsebel zijn ook bouwlocaties gevonden. Op de plek van het vroegere informatiecentrum Morsebel, nabij de gemeentewerf en het woonwagencentrum zou een appartementencomplex kunnen komen. Als alternatief voor de flat wordt een drietal vrije woningen genoemd. Het perceel Aldo van Eijklaan, ook in de Morsebel, is nu nog gereserveerd voor een medisch centrum. De gemeente zou in plaats daarvan twee eengezinswoningen kunnen bouwen. Veel brengt dat waarschijnlijk niet op, waarschuwen B en W vast.

Complex is het plan voor zes eengezinswoningen in de villawijk Clinckenburgh, die onderdeel is van recreatiegebied Klinkenbergerplas. Het is denkbaar dat het buurtje wordt uitgebreid, maar de technische uitwerking daarvan is geen gemakkelijke opgave. Dan is er nog de groenstrook op de hoek van Hofdijck en Terweeweg. Het college denkt aan 22 appartementen. Als laatste noemt het college nog een aantal bouwlocaties die minder realistisch zijn. ,,Om te voorkomen dat de raad vraagt of we daaraan wel hebben gedacht'', verklaart wethouder De Ruijter (CDA).

Voor het college en de raad breken spannende tijden aan. De Ruijter: ,,Iedereen vindt het vervelend als er iets in zijn achtertuin gebeurt. Toch hoop ik op begrip. Ik weiger dit dorp op te zadelen met een blijvend tekort. Geef me een kans.''

Het bedrag dat B en W met de zes projecten denken te verdienen, wordt niet openbaar gemaakt. Dat zou de positie als 'onderhandelaar' in gevaar brengen, zegt De Ruijter.

Het college wil niet alleen geld verdienen met bouwen. In 'Oegstgeest voor Poelgeest' staat ook dat de gemeente precariobelasting wil heffen op de kabels van bedrijven als NUON en Casema. De OZB wil het college niet verhogen.

De verkoop van kasteel Oud-Poelgeest zou ook geld in het laatje brengen. Met de stichting die het landgoed exploiteert heeft Oegstgeest een 'eeuwigdurende erfpachtregeling'. ,,Nee ik denk niet aan een projectontwikkelaar'', zegt De Ruijter, ,,maar aan de stichting zelf.''

Nancy Ubert

Toch tunnel tussen Poelgeest en Merenwijk
donderdag, 08-05-2003


Terug naar persoverzicht

'Gedeald? Ik ben in onderhandeling. Dat is heel iets anders'

OEGSTGEEST - De tunnel tussen Poelgeest en de Leidse Merenwijk moet toch worden gebouwd. Oegstgeest komt daar niet onderuit. De provincie en het rijk, die de noodlijdende gemeente scherp in de gaten houden, hebben druk op de ketel gezet. Die tunnel onder het spoor moet er komen en Oegstgeest kan maar beter meewerken. Dat zegt CDA-wethouder De Ruijter, die verantwoordelijk is voor financiën en de aanleg van nieuwbouwwijk Poelgeest.

Het nieuws slaat op de vergadering van de commissie ruimte en groen in als een bom. Leefbaar Oegstgeest is behoorlijk gepikeerd. De lokalen hebben de afgelopen tijd herhaaldelijk benadrukt dat zij die tunnel niet zien zitten vanwege het sluipverkeer dat vanuit de Merenwijk een makkelijke route gaat zoeken naar de A44. Op initiatief van LO moest wethouder Meester, die aanvankelijk Poelgeest in de portefeuille had, beloven alles op alles te zetten om Leiden te overtuigen dat die tunnel wel weg kon blijven. Leiden heeft namelijk al die jaren geëist dat de tunnel wordt gebouwd. Dat is destijds ook in de samenwerkingsovereenkomst vastgelegd.

Nu is wethouder De Ruijter erachter gekomen dat het beter is de verbinding wél aan te leggen. In het stedenbouwkundig plan is dat zo bepaald en VROM vindt dat een goed plan. ,,Het ministerie volgt ons kritisch, dus het is oppassen geblazen'', spiegelt de wethouder de raadsleden voor. De provincie wil het trouwens ook graag. Bovendien levert het schrappen van de tunnel niet zo'n groot financieel voordeel op als aanvankelijk werd gedacht. ,,Leiden gaat waarschijnlijk zelfs meebetalen aan de tunnel'', aldus De Ruijter. Die belofte staat nog niet zwart op wit. ,,Maar Leiden is daarover in beraad'', meldt hij hoopvol.

,,Wat een soap'', briest fractievoorzitter Huizing van oppositiepartij VVD. De liberalen hebben de afgelopen maanden herhaaldelijk in de raads- en commissievergaderingen gezegd dat die tunnel niet zomaar wegbezuinigd kan worden. Huizing verwijt de leefbaren dat zij de bezuinigingsoperatie van Oegstgeest aangrijpen om te tunnel van tafel te vegen. Nu blijkt dat Oegstgeest amper verdient als het tunnel niet bouwt, moet de collegepartij volgens Huizing duidelijk stelling durven nemen. Wil de partij die tunnel nu schrappen vanwege het geld, of spelen andere motieven een rol? LO-raadslid Van Weeren geeft geen concreet antwoord. Wel hamert hij op het autoluwe karakter van de wijk. Dat wordt door die tunnel aangetast. En dat de wethouder de partijen zo overvalt met het nieuws, vindt Van Weeren ook niet kies.

De wethouder heeft 'gedeald' met Leiden, stelt Van Weeren vast. De Ruijter loopt rood aan van dat woord. ,,Gedeald? Ik ben in onderhandeling. Dat is heel iets anders.'' Hij wil na jaren eindelijk eens een paar vervelende misverstanden tussen beide gemeenten uit de weg ruimen, zegt hij. ,,Mijn voorgangers is het niet gelukt, maar ik ga aan dat gehannes een einde maken.'' De Ruijter heeft zijn collega's in Leiden en Warmond voorgesteld om de levenloze stuurgroep die in 1995 is opgericht om Poelgeest tot ontwikkeling te brengen, weer 'op te peppen'. Oegstgeest, Leiden en Warmond hebben elk op hun eigen manier iets in de melk te brokkelen als het om Poelgeest gaat. Het overleg tussen de partijen heeft de afgelopen jaren op een te laag pitje gestaan, meent De Ruijter.

Progressief Oegstgeest en CDA tonen begrip voor de koerswijziging van de wethouder. Net als de VVD vinden de partijen het onzinnig op de tunnel te bezuinigen terwijl dat amper geld oplevert en andere overheden eisen dat die verbinding wordt aangelegd.

Nancy Ubert

Afsluiting fietspad in nieuwbouwwijk Poelgeest lokt vandalisme uit
maandag, 12-05-2003

Terug naar persoverzicht

OEGSTGEEST - Het valt niet mee om te wonen in een wijk die in aanbouw is. De bewoners van het Oegstgeestse Poelgeest moeten nog een tijdje leven tussen het bouwverkeer. Dat is soms om gek van te worden, vinden ze. Nu is weer het Bert Garthoffpad deels afgesloten voor fietsers en voetgangers. Dat is een aantal in het verkeerde keelgat geschoten. Sommigen mopperen bij de gemeente, maar er is minimaal één bewoner die zich vandalistisch opstelt.

Het terrein tussen het spoor en de huizen aan de J.P. Thijssenlaan wordt opnieuw ingericht. Het fietspad dat daar ligt, was te hoog. Bewoners hadden geklaagd dat iedere voorbijganger zo bij hen naar binnen kon kijken. Dus wordt dat pad keurig verlaagd. Met als gevolg dat het tijdelijk onbegaanbaar is. Logisch, vinden de bewoners die hadden geklaagd over het hoge fietspad. Zij zijn blij dat er iets gebeurt. Schandalig, zeggen weer andere mensen in het nieuwbouwwijkje. Nu wordt een belangrijke toegangspoort tot de wijk geblokkeerd.

Op de plek waar het veelgebruikte Broekpad gewoonlijk op het Garthoffpad aansluit, staat namelijk een hek. ,,Bewoners moeten 200 meter omlopen of omfietsen om vanuit Leiden de wijk in te komen, maar dat is teveel moeite'', zegt één van de mensen die werkt aan de reconstructie van het fietspad. Hij wil niet met zijn naam in de krant. ,,Dan schiet mijn baas me lek.'' De man wijst op het hek dat de doorgang naar het Garthoffpad moet afsluiten. ,,Elke dag wordt het gemolesteerd. Ze knippen de kettingen open of ze gooien het hekwerk plat Tweehonderd meter, daar gaat het om. Nou vraag ik je.''

,,Die afsluiting is er voor de veiligheid van de bewoners. Van oud tot jong'', zegt wethouder De Ruijter desgevraagd. ,,Het wonen in een nieuwbouwwijk heeft nu eenmaal mogelijke overlast tot gevolg. Van tijd tot tijd wordt een beroep gedaan op de welwillendheid van de bewoners. Dit was ook zo toen Haaswijk werd gebouwd, toen de Morsebel werd aangelegd en nu dus in Poelgeest.'' Volgens de wethouder zijn deze week drie keer de sloten en kettingen van het hek doorgeknipt. ,,Hiervan doet de aannemer nu aangifte. Het is jammer dat het zo ver komt. Klachten moet je oplossen met een dialoog. Dit soort geintjes valt onder de noemer vandalisme. De daders beseffen waarschijnlijk niet dat dit het imago van de wijk en zijn bewoners geen goed doet. Het is nu eenmaal geen kwestie van u vraagt, wij draaien.''

Om de situatie niet verder te laten escaleren worden dit weekeinde de hekken iets verplaatst zodat een minieme doorgang langs een groenstrook mogelijk is. De afsluiting blijft tot uiterlijk 16 juni staan. De Ruijter: ,,We hopen eerder klaar te zijn.''

Nancy Ubert

Oegstgeest verdedigt zijn groen
donderdag 15 mei 2003

Terug naar persoverzicht


De Oegstgeester raadzaal was te klein voor alle belangenstellenden voor de hoorziting over de plannen om het miljoenentekort op de wijk Poelgeest weg te werken. Foto: Taco van der Eb

OEGSTGEEST - 'Oegstgeest moet niet het tafelzilver verkopen om het diner te bekostigen'. 'Handen af van Hofdijck'. 'Bederf Oegstgeest niet door het vol te bouwen'. 'Het huidige bestuur wordt in de archieven opgenomen als de mensen die ons mooie dorp voor altijd naar de knoppen hebben geholpen'.

Een willekeurige greep uit de inspraakreacties die woensdagavond op de hoorzitting zijn te beluisteren. Verontruste Oegstgeestenaren willen niet dat het kostbare groen in hun dorp wordt geofferd om de miljoenencrisis te bezweren.

Het is zweten in de propvolle raadzaal. En niet alleen omdat het warm is in de overbevolkte vergaderruimte. De commissie ruimte en groen krijgt een grote dosis 'gif' te verwerken. Voorzitter Arjan de Kok (CDA) moet blijven zorgen dat de bijeenkomst ordentelijk verloopt. Burgemeester en wethouders mogen alleen maar luisteren.

Het is niet louter kommer en kwel. De insprekers, hoe gemeenkritisch ze soms ook klinken, hebben zich goed voorbereid. Dat houdt de vaart erin, en het publiek bij de les. Bovendien is het soms gewoon lachen, daar in Oegstgeest. P. Koelman: ,,Ik gaf me op om bij deze hoorzitting aanwezig te zijn, krijg ik tot mijn verbazing een spreekbeurt.'' Of J. Bongers, nadat de voorzitter hem heeft gezegd dat zijn spreektijd om is: ,,Ik heb bij voorbaat om meer spreektijd gevraagd. U krijgt mij hier echt niet weg. Ik blijf staan.''

De spontane invallen verluchtigen de ellende van het miljoenendebacle waar het vanavond allemaal om draait. R. den Hartog, als laatste voorbeeld, introduceert de spreker die zijn betoog gaat voortzetten met de woorden: ,,Miss Heempark.'' Deze beauty van Poelgeest, I. Hahn, heeft al diverse keren in openbare vergaderingen bepleit, dat het groene hart van haar nieuwbouwwijk niet volgebouwd mag worden om 'een beetje geld' te verdienen.

Bouw niet, dat is de grootste hartenkreet van het merendeel van de verontruste bewoners die van zich laten horen.

,,Ik ben me rot geschrokken'', zegt J. Dorresteijn, tot voor kort voorzitter van Leefbaar Oegstgeest. ,,Gaan we van Oegstgeest een Nieuwegein maken?'' Als Oegstgeest wordt volgebouwd, sterft het dorp, vindt hij. ,,Hap-snapbeleid'', noemt A. Verkaik de 'inbreiplannen' van het college. Zo zijn er nog vele andere sprekers die hameren op het behoud van het groen dat zo karakteristiek is voor Oegstgeest. Met name het bouwplan voor de Hofdijck wordt fel bevochten. J. de Soeten, voormalig LO-raadslid: ,,Niemand zal ooit kunnen uitleggen dat in 2003 de Oegstgeester bestuurders en raadsleden een oeroude ecologische verbindingsweg hebben vernield.'' J. van Dijk verstevigt het betoog tegen extra bebouwing van de Hofdijck met de handtekeningen van 206 omwonenden. ,,Zo. Dat is afgeschreven'', concludeert een vrouw op de voorste rij.

Welke kant moeten ze op, de volksvertegenwoordigers die in juni beslissingen gaan nemen over de miljoenenoperatie? Hoewel het merendeel van de burgers hamert op de richting die niet gekozen moet worden, sijpelen zo nu en dan de alternatieven in de betogen door. Een tijdelijke verhoging van de gemeentebelasting, bijvoorbeeld. Of misschien wel de introductie van groenbelasting, omdat de inwoners de flora en fauna zo koesteren. ,,De financiële problemen moeten we oplossen met tijdelijke besparende maatregelen. Dus niet door het tafelzilver te verkopen, maar door voorlopig het menu te versoberen'', vindt T. van der Feltz.

J. Ebbens en T. Wajer, de burgers die in november vorig jaar bij de behandeling van de begroting zich kritisch hebben opgesteld, geven de politici diverse suggesties mee. Zo kunnen alle objecten, inclusief kasteel Oud-Poelgeest, de verkoop in en moet de gemeente maar eens overwegen om gebieden van de hand te doen. Rijnfront, bijvoorbeeld, kan Oegstgeest verkopen aan een andere gemeente.

W. Deenen benut de hoorzitting om aandacht te vragen voor zijn plan om in de Overveerpolder een modern wooncomplex voor ouderen te bouwen. Volgens hem brengt dat drie miljoen euro in het laatje en bevordert het de doorstroming op de woonmarkt, omdat veel ouderen in Oegstgeest smachten naar een passende leefomgeving.

De komende weken heeft de gemeenteraad de handen vol aan de bezuinigingsoperatie. Volgende maand wordt duidelijk op welke zaken Oegstgeest gaat bezuinigen en waarmee het extra geld denkt te verdienen.

Nancy Ubert

Woontoren Kwaakhaven Oegstgeest geschrapt
vrijdag 16 mei 2003

Terug naar persoverzicht

OEGSTGEEST - Géén woontoren meer in het buurtje Kwaakhaven dat naast de Oegstgeestse nieuwbouwwijk Poelgeest wordt gebouwd. Die tegemoetkoming wil bouwbedrijf Jos Jansen doen om buurtbewoners tevreden te stellen.

Met het nieuwe bouwplan Kwaakhaven is architectenbureau Henri Stol voor een groot deel tegemoet gekomen aan de wensen van de omwonenden. Het eerste plan voor de 64 woningen die de Rijpweteringse projectontwikkelaar wil bouwen op de voormalige locatie van Kwaak Watersport, is afgeschoten door de buurt én door een meerderheid van de gemeenteraad. Jos Jansen moest daarom opnieuw aan de slag.

Op een informele bijeenkomst konden de bezwaarmakers zien hoe het met het aangepaste Kwaakplan is gesteld. Naar de suggesties en kritiek van de eigenaren van woningen aan de Cornelis van Steenishof (die straks tegen de huizen aankijken) is geluisterd. De tien kadewoningen en negen waterwoningen die schuin tegenover elkaar komen te staan, gescheiden door een binnenhaven, zijn in tact gebleven. Maar de flat die aan het water zou komen te staan, is van de kaart verdwenen. De appartementen komen nu terug in het rijtje huizen, dat de vorm heeft van een 'hockeystick'. Daarnaast is meer ruimte gecreëerd tussen de Van Steenishof en Kwaakhaven. De bouwblokken zijn vier meter opgeschoven, met als gevolg dat de afstand nu 14 meter bedraagt. Dat moet acceptabel zijn, vinden bouwer en architect.

De meeste bewoners van de Van Steenishof kunnen in hun handjes knijpen, meent bouwbedrijf Jos Jansen. Projectleider Dost van de gemeente Oegstgeest benadrukt dat het onmogelijk is om iedereen tevreden te stellen. De bewoners van de woonboten aan de Haarlemmertrekvaart zijn teleurgesteld. Een aantal huizen komt veel te dicht tegen hun ligplaatsen aan te staan, klagen zij. Het protest daartegen heeft de botenbezitters niets opgeleverd. Overigens heeft het nieuwe plan Kwaakhaven nog geen officiële status. De ambtelijke molen moet nog gaan draaien. Projectleider Dost had de bijeenkomst belegd om de bezwaarmakers vast een kijkje te gunnen.

Nancy Ubert

Poelgeest wil watersysteem houden
zaterdag 17 mei 2003

Terug naar persoverzicht

OEGSTGEEST - De unieke waterzuivering in de Oegstgeestse nieuwbouwwijk Poelgeest moet niet alleen behouden, maar ook flink gekoesterd worden. Dat zegt Roeland Aerden, biologiedocent, natuurgids in opleiding en bewoner van de wijk.

Aerden heeft de Klaas Hennepoelpolder en een deel van de Veerpolder (samen de achtertuin van Poelgeest) met twee studiegenoten gekozen tot onderzoeksterrein.

Onlangs hebben zij een rapport uitgebracht. Ze waarschuwen de gemeente niet te bezuinigen op het gesloten systeem van het oppervlaktewater in de Oegstgeestse wijk.
Wanneer de duiker onder Holle Mare en het ingenieuze gemaal in de Veerpolder eenmaal draaien, komt er geen druppel water van buitenaf de slootjes van de wijk in. Op de regen na, natuurlijk, maar dat mag en moet zelfs. De twee polders achter Poelgeest hebben een belangrijke functie in het vrij bijzondere oppervlaktewatersysteem. ,,De Klaas Hennepoelpolder is afgegraven. Er ligt inmiddels een geulenpatroon dat dienst doet als biologisch filter'', aldus Aerden. Hij roemt het ambitieuze plan dat bijna is gerealiseerd. ,,Ingenieus'', noemt hij het. Straks stroomt het regenwater niet via de rioleringsbuizen naar het afvalwaterzuiveringsbedrijf, maar gaat het direct via de sloten naar het polderpark waar het op natuurlijke wijze wordt gefilterd.

Het systeem is duur. In de wijk zijn vier verschillende afvoerleidingen aangelegd. Voor vuil water van de huishoudens, voor vuil regenwater, voor schoon water en voor drainage. ,,De meest kostbare maatregelen zijn reeds getroffen'', zegt Aerden. Hij is doodsbenauwd dat de gemeente Oegstgeest in haar bezuinigingsdrift besluit om het project niet af te maken. Ook als de gemeente, die een slordige twintig miljoen tekort komt voor de aanleg van de nieuwbouwwijk, de Klaas Hennepoelpolder een nieuwe bestemming geeft, komt het gesloten watercircuit in gevaar. ,,Alstublieft geen voetbalvelden in dit kleinste poldertje van Nederland'', smeekt Aerden. Hij hoopt dat ondanks alle bezuinigingen de politici straks toch beslissen zich aan het oorspronkelijke plan te houden.

Omdat Aerden begrijpt dat ergens geld vandaan gehaald moet worden, doet hij de suggestie eens te onderzoeken of het Wereld Natuur Fonds bereid is subsidie te verlenen. ,,Ik heb begrepen dat de WNF wil bijdragen aan unieke, vernieuwende natuurbescherming in waterrijke gebieden.'' Als die meevaller Oegstgeest ten deel valt, zou het geen overbodige luxe zijn om toch een milieueducatief centrum aan de voet van de polder te openen. Het WFN wil immers voorlichting kunnen geven. Echter, bij een eerdere bezuinigingsronde heeft de meerderheid van gemeenteraad het 'natuurmuseum' al geschrapt. Inmiddels is wel een initiatiefgroep in het leven geroepen, die ijvert voor een educatiecentrum op het terrein van boerderij Zwetsloot, een hoeve aan de Haarlemmertrekvaart die op instorten staat. Van Zwetsloot is het een paar stappen lopen naar de polders.

Aerden is groot voorstander van een informatiecentrum. Ook vanwege het gesloten watersysteem. ,,De bewoners van Poelgeest moeten op hun verantwoordelijkheden worden gewezen. Als één onwetende Poelgeestenaar het oppervlaktewater vervuilt, lijdt de hele wijk én het aanliggende natuurgebied mee.'' Geen onkruid bestrijden met chemische middelen, dus. En geen auto wassen met shampoo die biologisch niet afbreekbaar is. Daarop moeten de mensen herhaaldelijk worden gewezen, vindt Aerden. Zonder goede voorlichting en zonder betrokkenheid van de bewoners is het gesloten watersysteem bij voorbaat een mislukt experiment.

Nancy Ubert